ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul Vasile Romanciuc a editat o antologie de versuri pentru copii

19:57 | 04.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 nov. /MOLDPRES/. O antologie de versuri pentru copii intitulată ”Toate întâmplările se prefac în cuvinte” a poetului Vasile Romanciuc a apărut recent la o editură din Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Vasile Romanciuc a menționat că volumul cuprinde 136 de pagini și este o selecție din cărțile anterioare pentru copii: ”O furnică în bibliotecă”, ”Doi iezi”, ”Poezii mici de crescut mare”, ”Am un nume frumos”, ”Copilul cu aripi de carte” ș.a.

Anterior, poetul a editat antologia pentru maturi „Pâinea noastră cea din toate filele”. Cartea are 206 pagini. Potrivit scriitorului Iulian Filip, volumul reprezintă „o panoramă sintetică, esențială, o exigență la limită și o renunțare la principiul cronologic”. „Autorul nu a ales, cum se obișnuiește la noi, din fiecare carte ce i s-a părut mai reușit. Vasile Romanciuc a făcut un efort și a realizat o arhitectură nouă, mai proaspătă de a structura poeziile. Aici sunt poezii despre limbă, neam și pământ. Lecția lui Vasile Romanciuc continuă”, a subliniat Iulian Filip.

În prezent, Vasile Romanciuc pregătește o selecție de versuri pentru revista ”Contrafort”, dar și pentru publicația Uniunii Scriitorilor din Moldova ”Revista Literară”. ”Îmi plac aceste publicații, alături de ”Sud- Est Cultural”. Sunt reviste reușite, pe care le respect”, a accentuat el.

În perioada pandemiei, scriitorul a participat la mai multe seri literare organizate de către Muzeul Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu”.

Vasile Romanciuc s-a născut la 17 decembrie 1947, în satul Bădragii Noi, fostul județ Hotin, astăzi raionul Edineț. În 1972 a absolvit  Facultatea de Litere a Universității de Stat din Chișinău. A fost redactor la Radio Moldova, consilier la Uniunea Scriitorilor, redactor la editurile „Museum”,„Gheorghe Asachi”, „Literatura Artistică” și „Prut”. A editat volumele de versuri „Genealogie”, „Citirea proverbelor”, „Din tată-n fiu”, „Ce am pe suflet”, „Note de provincial”, „Un timp fără nume”, „Recitirea proverbelor”, „Purtătorul de cuvânt al tăcerii”, „Veșminte de gală pentru marii pitici”, „Lasă un semn”, „Cuvântul ne adaugă vedere. Sonete”, „Lumina glasului lăuntric” ș.a.

A fost distins cu Premiul Național al Republicii Moldova (2000), Marele Premiu pentru Poezie „Nichita Stănescu” (Ploiești, România, 2001), Diploma de Onoare a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii şi Tineret – IBBY (Basel, Elveția, 2002, și Atena, Grecia, 2018), Premiul Opera omnia al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2015), „Ordinul de Onoare” al Republicii Moldova (2010), cu „Ordinul Republicii” (2021) și cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer (România, 2014).

img21008353

img21008353

img21008353

img21008353

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!