ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consiliul de administrare al Asociației „Moldova Fruct” s-a întrunit în nordul ţării

09:39 | 05.11.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 5 nov. /MOLDPRES/. Bunele practici de creştere a fructelor și de realizare a exportului au fost discutate de către producători agricoli, în cadrul Consiliului de administrare al Asociației „Moldova Fruct”, desfășurat ieri în nordul țării, transmite MOLDPRES.

Printre subiectele abordate la ședință au fost: exportul de fructe pe piețe alternative; politicile de subvenționare în sector; aplicarea tehnologiilor moderne de cultivare și producție; necesitatea sistemelor de irigare şi plasă antigrindină în vederea asigurării calității și cantității recoltei; extinderea diversității soiurilor de fructe în țara noastră.

„Producătorii și exportatorii de produse horticole trebuie să-și consolideze deprinderile antreprenoriale și să manifeste deschidere spre cooperare și asociere cu alți producători, în scopul asigurării calității producției, precum și pentru a rezista concurenței internaționale. Potențialul țării noastre este semnificativ, însă nu este valorificat pe deplin. Angajamentul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare este să elaboreze politici eficiente în sectorul agricol, să faciliteze accesul agricultorilor la fondurile de finanțare și să realizeze diversificarea piețelor de desfacere”, a estimat ministrul de resort Viorel Gherciu.

Membrii Asociației au setat planurile de dezvoltare pentru perioada următoare, fiind incluse: activități de instruire și transfer tehnologic, consolidarea poziției pe piață prin marketing și vânzări proactive, inițierea exportului de fructe în containere maritime etc.

Totodată, în cadrul evenimentului au fost organizate vizite pe plantațiile moderne, la depozitele frigorifice cu utilaj de ultimă generație și la casele de sortare și ambalare. Ministrul s-a deplasat la exploatațiile pomicole în sistem superintensiv din localitatea Negureni, Telenești, și din satul Rădeni, Strășeni, unde se cultivă pomi de măr, cireș, prune, caise și nuci. Întreprinzătorii au prezentat tehnologiile aplicate în scopul intensificării culturilor, au vorbit despre indicatorii recoltei, evoluția și volumul producerii.

Foto: MAIA

img21008381

img21008381

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!