ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântăreața Zinaida Julea: ”Scriu o carte de memorii”

17:53 | 08.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 nov. /MOLDPRES/. Cunoscuta cântăreață de muzică populară și ușoară Zinaida Julea, Artistă a Poporului, deținătoare a ”Ordinului Republicii”, scrie o carte de memorii, relatează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Zinaida Julea a menționat că lucrează la acest proiect de mai mult timp. ”De-a lungul vieții și carierei mele artistice, am cutreierat o lume întreagă, pe diverse continente. Împreună cu Orchestra de muzică populară ”Fluieraș”, condusă de regretatul maestru Serghei Lunchevici, care m-a angajat în acest colectiv artistic la vârsta de 16 ani, am întreprins turnee în nenumărate țări ale lumii. Împreună cu ”Fluierașul” am cântat alături de Arkadi Raikin, Muslim Magomaev, Anna Gherman, Helena Vondracikova, Maia Plisețkaia, Igor Kirilov, Irina Arhipova și multe alte personalități. Precum vedeți, am despre cine și despre ce scrie”, a subliniat renumita cântăreață.

Potrivit sursei citate, volumul este despre oamenii dragi sufletului ei pe care i-a cunoscut, despre obiceiurile și tradițiile din țările vizitate de artistă. Sunt aici și întâmplări haioase, și altele mai triste, iar în paginile cărții pulsează viața pe care a trăit-o cu multă dăruire de sine. Artista are amintiri frumoase de la numeroasele ei concerte, pe care le-a prezentat cu Orchestra ”Fluieraș” împreună cu colegii săi pe cele mai prestigioase scene din Moscova: Sala cu Coloane, Sala Ceaikovski, Palatul Congreselor din Kremlin, precum și în teatrele din Paris, Roma, Lisabona, Rio de Janeiro, Lima, Mexico City, Delhi, Helsinki, etc.

Totodată, artista a afirmat că în acest an a avut mai multe spectacole. Astfel, pe 20 octombrie, împreună cu Orchestra Municipală a fraților Vasile și Vitalie Advahov, interpreții Igor Cuciuc și Adriana Ochișanu, a participat la Festivalul ”Tradiții la români” din Timișoara, unde a evoluat alături de alți trei interpreți, reprezentanți ai cântecului popular bănățean: Andreea Voica, Liliana Laichici și Adrian Stanca și Orchestra ”Banatul” dirijată de Sebastian Roșca. Un alt concert a fost cel de la Buzău în cadrul Zilelor Chișinăului în acest oraș. De asemenea, a evoluat în spectacolele consacrate Zilei Independenței, Zilelor Chișinăului și la multe alte evenimente publice și private. În prezent, Zinaida Julea intenționează să înregistreze câteva cântece cu Orchestra fraților Advahov. ”De fiecare dată, la sfârșit de an, înregistrez două-trei cântece noi, ca să le dăruiesc spectatorilor mei, în ajun de An Nou”, a mai spus cântăreața.

Zinaida Julea s-a născut la 2 decembrie 1951 în satul Hârbovăţ, raionul Anenii Noi. A studiat la Școala medie de muzică „Ștefan Neaga" (1973-1977) cu Vladimir Achimov (dirijat coral) și la Institutul de Arte (1988-1993) din Chișinău cu Vasile Stratulat (regie manifestări culturale). La vârsta de 16 ani, Zinaida Julea este invitată de către maestrul Serghei Lunchevici în calitate de solistă în Orchestra de muzică populară „Fluieraș” a Filarmonicii din Chișinău (astăzi, Filarmonica Națională „S. Lunchevici"), unde a activat până în 1991. Cu acest colectiv artistic a efectuat mai multe turnee peste hotare, cutreierând aproape toate continentele.

Timp de câțiva ani, Zinaida Julea este angajată a Orchestrei de muzică populară „Mugurel”, dirijată de Ion Dascăl. Apoi evoluează în cadrul mai multor spectacole cu Orchestra de muzică populară „Lăutarii”, dirijată de maestrul Nicolae Botgros, cu Orchestra Ansamblului ”Joc”, Orchestra ”Folclor”, Orchestra Simfonică a Companiei ”Teleradio Moldova”, condusă de Gheorghe Mustea, cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale”, dirijată pe atunci de Valentin Doni. În prezent, Zinaida Julea este solistă a Orchestrei Municipale condusă de frații Vasile și Vitalie Advahov.

În 1976 i s-a conferit titlul onorific de Artistă Emerită, iar în 1985 - cel de Artistă a Poporului. În 1993 a fost distinsă cu medalia „Meritul Civic” și în 1997 - cu ”Ordinul Republicii”. Zinaida Julea a cântat în ansamblu cu Nicolae Sulac, Serghei Lunchevici, Victor Copacinschi, Ion Dascăl, Tamara Ciobanu, Gheorghe Eșanu, Alexei Botoșanu, Petre Zaharia, Simion Brânzilă ş.a. A înregistrat câteva albume muzicale: ”Pentru inima oricui”, ”Pe ulița satului”, ”Lume, nu mă judeca” ș.a. O stradă din satul ei natal îi poartă numele.

img21008456

img21008456

img21008456

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!