ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Cimişlia s-a desfășurat Festivalul-târg "Mioriţă Laie-Bucălaie"

12:40 | 09.11.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 9 nov. /MOLDPRES/. „Mioriţă Laie-Bucălaie" este genericul unui festival internațional care s-a desfăşurat recent la Cimişlia. Evenimentul a fost organizat de Federaţia Naţională a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Republica Moldova, în parteneriat cu Primăria orașului Cimișlia, și a avut drept scop promovarea îndeletnicirilor, tradițiilor şi obiceiurilor caracteristice regiunii de sud a ţării, în special a oieritului și căprăritului, transmite MOLDPRES.

La festival au participat crescători de ovine și caprine nu doar din țara noastră, ci și din Kazahstan, Kârgâzstan, Ucraina și România.

Agenda festivalului a inclus o expoziţie-târg de animale, în special de oi şi capre, un târg al meșterilor populari din regiunea sud, alte zone ale țării, precum şi o conferinţă internaţională cu tema „Bunele practici de la noi". În cadrul acesteia, crescători şi producători din regiune şi de peste hotare, oameni de ştiinţă, au discutat despre ultimele noutăţi și tendințe înregistrate în domeniul oieritului și căprăritului.

De asemenea, au fost organizate competiţii sportive cu specific naţional, cum ar fi screlele, oina, tragerea otgonului, trânta. Participanţii s-au întrecut la cea mai bună pocnitură din bici, la aruncatul sacului cu paie, cel mai puternic şuierat ş.a. În cadrul festivalului au avut loc concursuri culinare, cu bucate tradiţionale din brânză de oi şi de capre, pastramă, murături, mămăligă, fiertură, colaci, plăcinte, cârnaţi etc.

La festival au mai fost expuse şi articole de pielărit, cum ar fi căciuli, cojoace, opinci ş.a.

Pentru organizarea și desfășurarea festivalului „Mioriţă Laie-Bucălaie", care în anul curent a marcat cea de-a cincea ediţie, Primăria orașului Cimișlia a alocat circa 170 de mii de lei.

Foto: ADR Sud

img21008479

img21008479

img21008479

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!