ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova au început Zilele Științei

14:14 | 09.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 nov. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează ediția 4-a a Zilelor Științei, dedicată Zilei internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, care se de va desfășura în perioada 8 -12 noiembrie, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Elena Pintilei, a menționat că Zilele Științei la Biblioteca Națională au drept scop reliefarea rolului instituțiilor infodocumentare în valorificarea patrimoniului local, prin facilitarea accesului la resurse informaționale, dar și poziționarea bibliotecarului ca și cercetător.

Potrivit sursei citate, ediția 4-a a Zilelor Științei include trei direcții de conținut: progresarea societății prin știință; Biblioteca Națională și cercetarea; ne gândim, împreună, la viitor! (context al dezvoltării culturii științifice deschise, al promovării Științei participative și al conceptului de biblioteca verde).

În cadrul evenimentului, astăzi s-a desfășurat în format online Forumul Cercetătorilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci, ediția a VI-a, cu genericul ”Rolul instituțiilor infodocumentare în valorificarea patrimoniului local și facilitarea schimbului cultural”, unde s-a discutat despre faptul că poziționarea bibliotecarului ca un actor care promovează cultura și utilizează oportunitățile de informare și educare pentru comunicarea de cunoștințe este un indicator al dezvoltării bibliotecii. Bibliotecarul devine un suport valoros pentru cercetători, deoarece el știe să identifice resursele documentare, să le ierarhizeze și să le difuzeze. 

Mâine, la ora 10.00, va fi prezentat ”Repozitoriul (catalogul, arhiva electronică) Tematic Național în Biblioteconomie și Științe ale Informării la 2 ani de la fondare”.

Ziua Științei este sărbătorită  în R. Moldova pe 10 noiembrie, începând cu anul 2010, în contextul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, marcată în aceeași zi. Acest demers internațional, inițiat de UNESCO, are drept obiectiv promovarea rolului științei în viața cotidiană a întregii societăți.

img21008486

img21008486

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!