ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-a încheiat o nouă ediție a Zilelor Filmului Românesc

15:47 | 09.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 nov. /MOLDPRES/. Cea de-a șaptea ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău s-a încheiat după ce mai multe filme au fost prezentate în cinci orașe din Republica Moldova: Nisporeni, Călărași, Bălți, Cahul și Soroca. Ultimele proiecții au avut la Soroca în perioada 6-7 noiembrie, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, timp de patru zile, în perioada 7-10 octombrie, spectatorii din Chișinău au putut vedea un număr record de filme românești noi, dar și clasice: 13 lungmetraje, proiectate la Cinematograful ”Odeon”, și 17 scurtmetraje, prezentate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova. La Chișinău, au frecventat filmele 1935 de spectatori, iar în celelalte cinci orașe, 1007 spectatori. În total, evenimentul cinematografic Zilele Filmului Românesc a avut în jur de 3000 spectatori.

Printre proiecțiile din Chișinău s-au numărat filme noi: „Malmkrog” (2020) de Cristi Puiu, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021) de Radu Jude, „Berliner” (2020) de Marian Crișan, „Întregalde” (2021) de Radu Muntean, dar și filme de autori mai tineri sau debutanți precum „#dogpoopgirl” (2021) de Andrei Huţuleac, „Neidentificat” (2020) de Bogdan Apetri, „Otto Barbarul” (2020) de Ruxandra Ghițescu. De asemenea, au fost proiectate și unele filme clasice: „Angela merge mai departe” (1966) de Lucian Bratu sau „A fost sau n-a fost?” (2006) de Corneliu Porumboiu.

Publicul i-a putut cunoaște și intra în dialog, în cadrul unor sesiuni de întrebări și răspunsuri, cu mai mulți invitați: regizorii Marian Crișan, Andrei Huțuleac și Ruxandra Ghițescu și actorii Ion Sapdaru, Ovidiu Crișan, Marina Palii și Bogdan Farcaș. „Prezența impresionantă a publicului și reacțiile pozitive primite ne-au dovedit că putem să recuperăm ceea ce pandemia aproape ne-a făcut să pierdem: plăcerea de a vedea filme pe marele ecran, alături de alte sute de oameni, și de a trăi împreună cele mai diverse emoții pe care cinematografia ni le poate transmite”, spun organizatorii.

Trei dintre filmele din program – comediile „Berliner”, „#dogpoopgirl” și „Angela merge mai departe” au putut fi văzute în cele cinci orașe: Nisporeni (13-14 octombrie), Călărași (16-17 octombrie), Bălți (23-24 octombrie), Cahul (30-31 octombrie) și Soroca (6-7 noiembrie). Toate proiecțiile au fost cu intrare liberă.

Zilele Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociația Cineaștilor Independenți „Alternative Cinema” din R. Moldova și Casa de producţie Rova Film din România. Evenimentul este sprijinit de Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunea Cineaștilor din România. Partenerii sunt Arhiva Națională de Filme din România, Moldova Film, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” din București și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova.

img21008490

img21008490

img21008490

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!