ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vasile Advahov: ”Am înregistrat mai multe de piese cu interpreți din R. Moldova și România”

18:05 | 09.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 nov. /MOLDPRES/. Dirijorul și violonistul Vasile Advahov, care alături de fratele său Vitalie este conducător artistic al Orchestrei Municipale, a înregistrat în ultima perioadă mai multe piese cu interpreți și formații din Republica Moldova și România, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Vasile Advahov a menționat că aceasta a fost una dintre activitățile sale de bază în perioada pandemiei. Astfel, a înregistrat piese cu Zinaida Julea, Mihai Ciobanu, Nicolae Glib, Ansamblul etnofolcloric ”Ștefan Vodă”, Maria Iliuț și formația etnofolclorică ”Crenguța de iedera”, Igor Cuciuc, Valentina Volontir, Gabriel Nebunu, Cristina Ceauș, Tatiana Martin, formația ”Zdob și Zdub”, Lucia Bejenari, soliști și instrumentiști din România, Laura Olteanu, Fuego, Andreea Romila ș.a.

În același timp, artistul a afirmat că, din cauza pandemiei, a avut mai puține concerte. ”Totuși, am avut câteva spectacole. Astfel, am participat la Festivalul ”Tradiții la români” din Timișoara, unde am evoluat alături de Ansamblul profesionist ”Banatul”, condus de Sebastian Roșca și interpreți din R. Moldova și România, la Zilele orașului Chișinău la Buzău, la concertul dedicat Zilei Independenței, la spectacolul organizat cu ocazia Hramului orașului Chișinău și la alte manifestări cultural-artistice”, a mai spus dirijorul și violonistul.

În prezent, Vasile Advahov lucrează la un proiect cu formația ”Zdob și Zdub”. De asemenea, artistul speră că va continua proiectul cu Andra – tradiționalul  concert, care urma să aibă loc și în acest an în Italia și România.

Vasile Advahov s-a născut pe 26 aprilie 1979 în orașul Cahul. Cariera muzicală și-a început-o de la frageda vârstă de 5 ani, alături de tatăl său care îl lua cu el să bată toba. Primii ani de studii Vasile i-a petrecut la Cahul. Apoi, în 1997, a absolvit Liceul Republican de Muzică ”Ciprian Porumbescu” și 2002 - Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. În 2005, împreună fratele său, Vitalie, a pus bazele tarafului fraților Advahov, care ulterior a obținut statut de Orchestră, având peste 30 membri.

Pentru merite deosebite în domeniul artei muzicale, succese în activitatea de creație și contribuție la promovarea tezaurului folcloric național, în 2007, fraților Vasile și Vitalie Advahov li s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”, iar în 2016 – cel de ”Artist al Poporului”.

img21008496

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!