ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pictorița Elena Bontea își sărbătorește ziua de naștere

06:04 | 10.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 nov. /MOLDPRES/. Pictorița și criticul de artă Elena Bontea, Maestru în Artă, laureată a Premiului Național, își sărbătorește astăzi ziua de naștere, notează MOLDPRES.

Potrivit criticului de artă Vladimir Bulat, privită în ansamblul său, pictura Elenei Bontea vădește o coerență circulară, programatică. Artista face parte din acea tagmă de creatori care nu afirmă răspicat că au găsit definitiv și indubitabil calea, ci o caută continuu. Consecvent. Căutarea aceasta, tenace și mereu surprinzătoare, punctează un traseu artistic perfect recognoscibil. Bontea și-a găsit „tema” și „laitmotivul” parcă dintru început... Dacă ar fi să caracterizez întreaga operă a Elenei Bontea, printr-un minimum de cuvinte, aș spune frust: „extaz latent”, a remarcat Vladimir Bulat.

S-a născut pe 10 noiembrie 1933 în satul Drăgănești, județul Bălți, în prezent raionul Sângerei. În 1957 a absolvit Școala de Arte Plastice „Ilia Repin”, actualmente Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, iar în 1966 - Institutul de Arte Plastice din Sankt Petersburg. Din 1957 până în 1967 a activat în calitate de colaborator științific la Muzeul de Arte Plastice din Chișinău, apoi - ca profesoară la Școala de Pictură pentru copii „A. Șciusev” din capitală (1968-1972).

A pictat lucrările „Din negura de vremi”, „Sărbătoare”, „Natură statică cu floarea-soarelui”, „Lalele”, „Cântecul toamnei”, „August”, portretele scriitorilor Grigore Vieru, Ion Vatamanu, Nicolae Esinencu, Arhip Cibotaru, Elena Damian, Ramil Portnoi ş. a.

Lucrările sale au fost achiziționate de Muzeul Național de Artă din Moldova, Muzeul Național de Literatură „M Kogălniceanu”, Fondul Plastic din Moldova. O parte din ele se află în colecții muzeale și particulare din Austria, Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Israel, Libia, România, Rusia, Spania, SUA, Ucraina, Uzbekistan etc. În 1996 a fost distinsă cu Premiul Național, în 2001 - cu titlul onorific ”Maestru în Artă”, iar în 2002 şi 2005 - cu Premiul de excelență al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.

În anul 2013 artista a avut o expoziție personală la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Tot atunci s-a editat un catalog cu reproduceri ale operei sale. Textul introductiv a fost semnat de criticul de artă Vladimir Bulat. În 2015 a fost inclusă în ”Antologia picturii moldovenești”, lucrare bilingvă engleză-română, cu texte semnate de Vladimir Bulat, ediție revăzută, adăugită și retipărită în anul 2020.

img21008500

img21008500

img21008500

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!