ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție internațională de fotografii a fost vernisată la Muzeul Național de Istorie

19:19 | 10.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 nov. /MOLDPRES/. Pentru al cincilea an consecutiv, Republica Moldova găzduiește expoziția internațională World Press Photo, organizată de Fundația World Press Photo din Olanda, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău. Lansarea expoziției, desfășurată tradițional sub genericul „Istorii care contează”, a avut loc astăzi, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, informează MOLDPRES.

La eveniment au fost prezenți ambasadori și reprezentanți ai organizațiilor internaționale cu sediul la Chișinău, precum și jurnaliști, fotojurnaliști și studenți. În alocuțiunea sa, șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, Floris van Eijk, a apreciat efortul Fundației World Press Photo din Olanda în susținerea foto-jurnalismului în domeniul drepturilor omului. „Expoziția reflectă istorii din întreaga lume, văzute prin lentila fotografilor. Aceste istorii prezintă o sinteză a celor mai importante și cutremurătoare evenimente ale anului. Astfel, expoziția de față este o oportunitate unică de a trăi sau retrăi evenimente ce au marcat și ce au prefigurat omenirea pe parcursul anului precedent. În mod special, expoziția se axează pe istorii ce reprezintă provocări ale drepturilor omului. Imaginile din cadrul ei redau aceste provocări într-o manieră care pe alocuri trezește emoții puternice, care cu siguranță nu lasă pe nimeni indiferent”, a subliniat Floris van Eijk.

Potrivit lui Raphael Dias e Silva, coordonator World Press Photo, Olanda, în acest an, juriul a selectat 45 de câștigători la opt categorii. ”Poveștile expuse de aceștia variază de la lucrători din domeniul sănătății din prima linie la soluții pentru schimbări climatice, trecând prin protestele Black Lives Matter și o poveste unică despre salvarea unei girafe în Kenya. Colecția din acest an evidențiază, de asemenea, felul în care viața noastră a fost afectată de criza COVID-19, atât prin crizele sale vizibile, cât și prin cele invizibile. În acest sens, nu există un exemplu mai elocvent decât Fotografia anului - The First Embrace de Mads Nissen. Ea ilustrează prima îmbrățișare printr-o perdea de plastic de care beneficiază o femeie într-o casă de îngrijire din Brazilia după cinci luni de izolare, restricții. Acest portret reflectă speranță și conexiune. De fapt, acesta este sentimentul pe care sperăm să-l trăiți de la această expoziție: conexiune, curiozitate intelectuală și angajament comun față de știri de încredere”, a precizat Raphael Dias e Silva.

În acest an, la concurs au participat 4  315 fotografi din 130 de țări care au expediat 74 470 de imagini. Câștigătorii concursului World Press Photo 2021 sunt 45 de fotografi din 28 de țări. Expoziția anuală internațională World Press Photo este itinerantă în întreaga lume. Aceasta este montată în aproape 100 de spații din circa 45 de țări și este vizitată de peste 4 milioane de persoane la fiecare ediție.

Prima ediție a World Press Photo a avut loc în 1955, când un grup de fotografi olandezi a organizat un concurs pentru a-şi prezenta lucrările în fața unei audiențe internaționale. Pe parcursul anilor, aceasta a devenit una dintre cele mai prestigioase competiții de fotografie și jurnalism vizual din lume. La Chișinău, expoziția a fost organizată în premieră în 2017. Expoziția din acest an va fi deschisă până la 1 decembrie.

img21008529

img21008529

img21008529

img21008529

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!