ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dirijorul și țambalagiul Gheorghe Șevcișin își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare

07:48 | 11.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 nov. /MOLDPRES/. Dirijorul de orchestră și țambalagiul Gheorghe Șevcișin, Artist al Poporului, deținător al Ordinului ”Gloria Muncii”, își sărbătorește astăzi cea de-a 70-a aniversare, informează MOLDPRES. 

S-a născut la 11 noiembrie 1951, în satul Dobruja Veche, raionul Sângerei, apoi părinții s-au stabilit la Hăsnășenii Noi, Drochia. Și-a făcut studiile la Școala de Cultură „Elena Sârbu” din Soroca (1966-1969), unde a studiat țambalul cu Ion Stănescu și Traian Petrovici. După absolvire a urmat studiile la Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chișinău (1968-1973). I-a avut ca profesori pe Nicolae Cazangi la dirijat orchestră, Arcadie Luxemburg la armonie, Vitalii Fuxman, solfegiu, Vasile Crăciun și Vladimir Sârbu la țambal, Valentin Vilinciuc la orchestrație.

Potrivit ”Calendarului Național”, și-a început activitatea în calitate de dirijor al Orchestrei de instrumente populare „Speranța” de la Palatul Copiilor din Chișinău (1973- 1979). Din anul 1979 a fost angajat ca țambalagiu, iar din 1980 – dirijor al Orchestrei Ansamblului de Dansuri Populare „Joc” (1979-1983). În 1980 orchestra Ansamblului de Dansuri Populare „Joc” a înregistrat primul disc de muzică populară din repertoriul său la Firma „Melodia” din Moscova. În 1983 a urmat al doilea disc, care a inclus următoarele melodii: „Sârba de la Slobozia”, „Balada Miorița”, „Doina”, „Bătuta”, „Răzășeasca”, „Sârba lui Foca” ș.a.

Ulterior a activat în Orchestra de Muzică Populară „Fluieraș”, ca țambalagiu și la cimpoi, sub bagheta violonistului Serghei Lunchevici (1983-1987). Între anii 1987-1995 revine la Orchestra colectivului „Joc” și completează repertoriul cu noi lucrări ca: „Suita de melodii ale codrenilor orheieni”, „Hora lui Dobrică”, „Hora Mărțișorului” de Grigoraș Dinicu, „Balada Miorița”, „Dansul popular din Oași”, „Suita bucovineană” ș.a. Mai târziu, a fost și director artistic al Orchestrei Ansamblului de Dansuri Populare „Joc”. A colaborat cu aproape toate orchestrele de muzică populară din țară.

În 1996 a fondat Orchestra Centrului de Cultură și Artă „Ginta Latină”, cu care a obținut succese la șapte  ediții ale Festivalului-concurs de creație și interpretare a romanței „Crizantema de Argint”. A compus mai multe suite orchestrale pentru spectacolul aniversar al colectivului „Joc” la 65 de ani. Una dintre acestea este „Din comoara strămoșilor noștri”, care îmbină cele mai cunoscute melodii populare din toate zonele folclorice românești. Tot cu acest prilej a făcut o suită pentru nai și orchestră „La hanul haiduciei”. A realizat mai multe piese pentru participanții la Festivalul de Romanțe „Crizantema de Argint”. În cariera sa artistică a orchestrat peste 400 de melodii de joc, doine, balade, hore, cântece populare, romanțe, piese orchestrale pentru interpreți vocaliști și instrumentiști ș.a. A efectuat turnee artistice împreună cu colectivul Ansamblului de Dansuri Populare „Joc” în multe țări ale lumii de pe toate continentele, printre care 39 de spectacole în Franța: la Paris, Lyon, Bordeaux, Nice, Toulouse, Grenoble ș. a.

A semnat culegerea de romanțe, cântece populare și de petrecere „Mai am un singur dor”, în colaborare cu interpreta de muzică populară Larisa Arseni (1999). A semnat revista muzicală „Valeriu Hanganu” (2000). A fost distins cu titlurile onorifice ”Artist Emerit din Republica Moldova” (1989) și ”Artist al Poporului” (2010), cu premiul Festivalului-Concurs de Romanțe „Crizantema de Argint” „Rică Ungureanu” (2009), cu Ordinul „Gloria Muncii” (2000), Medalia „Meritul Civic” (2008).

img21008544

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!