ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Avem o sută de zile în care Moldova a mers pe drumul corect, afirmă prim-ministrul ţării

15:20 | 11.11.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 11 nov. /MOLDPRES/. Avem o sută de zile în care am adus bani în Moldova și în buzunarele oamenilor, am pus capăt izolării internaționale, am început curățarea instituțiilor și reforma justiției, am pus bazele dezvoltării economiei și infrastructurii și am gestionat competent criza sanitară și criza gazelor. Sunt o sută de zile în care Moldova a mers pe drumul corect, a declarat prim-ministrul Natalia Gavrilița, în prezentarea de astăzi a raportului de activitate al Guvernului pentru 100 de zile de mandat, transmite MOLDPRES.

Potrivit premierului, în această perioadă, executivul a avut mai multe realizări importante. „În primul rând am crescut pensiile, după cum am promis. În medie, pensiile mai mici de 2000 de lei au crescut cu 400 de lei. Cele mai mari au fost indexate cu 3,89%. Am gestionat competent criza dificilă a gazelor naturale. Republica Moldova a obținut un preț de două ori mai mic decât prețul actual de pe piețele europene. Pentru a ajuta oamenii să treacă mai ușor peste iarnă, Guvernul a venit cu un program de compensații pentru cei cu venituri mici și ajutor în factură pentru gaze naturale și agent termic pentru toți consumatorii. În condițiile diminuării volumelor livrate de gaze, în premieră am asigurat achiziții din surse alternative, pentru a stabiliza presiunea în rețea ca nimeni să nu rămână fără gaz”, a relevat Gavriliţa.

Oficialul a menţionat că „primul pas către diversificarea energetică a țării a fost făcut, acum urmează să ne mișcăm cu determinare pe calea securizări energetice a Moldovei”. „În plin val de criză pandemică, Guvernul a continuat și încurajat eforturile de vaccinare și a fortificat capacitatea sistemului de sănătate, iar restricțiile au fost atent croite pentru a nu afecta economia și educația țării. Avem vaccinuri suficiente, tot ce trebuie să facem este să ne vaccinăm pentru a depăși împreună pandemia. Guvernul a fost și alături de business: sistemul HoReCa beneficiază efectiv de TVA de 6%, iar angajații care se vaccinează primesc 2 zile libere subvenționate de stat”, a subliniat şefa Cabinetului de miniştri.

„Am adoptat mecanisme pentru subvenționarea salariilor în caz de reducere a activității de muncă. Am avansat pe implementarea Acordului de Asociere, inclusiv prin adoptarea noului cod vamal, noului cod feroviar și altor documente de bază care au deblocat finanțările europene pentru Moldova. Cu pași concreți, ne apropriem de Europa și aducem în ordine legile și instituțiile țării. Am obținut de la UE angajamentul de a susține Moldova cu 600 de milioane de euro pentru ieșirea din criză, iar acești bani vor  merge acolo unde necesitățile sunt cele mai mari: în sistemul medical, în infrastructură, în crearea locurilor de muncă cu salarii bune. Am obținut ajutor nerambursabil adițional de 60 de milioane de euro pentru a depăși criza energetică. Am negociat și relansat programul economic cu FMI, care va asigura în următorii ani finanțări de 564 de milioane de dolari și va permite stabilitatea și dezvoltarea țării”, a afirmat Natalia Gavriliţa.

Prim-ministrul s-a referit şi la relaţiile cu statele vecine. „Am relansat relațiile cu vecinii, am pornit procesele care vor duce la construcția de noi poduri peste Nistru și Prut - la Cosăuți, Ungheni și Giurgiulești, am urgentat conexiunea la rețeaua electrică europeană, am asigurat funcționalitatea în premieră a gazoductului Iași-Ungheni, am semnat cu finanțatorii externi contracte pentru reabilitarea a 500 km de drumuri. Infrastructura din Moldova trebuie să fie un motor al dezvoltării țării, așa că aici vom dedica foarte multe resurse în anii următori”, a punctat şefa Guvernului de la Chişinău.

La 14 noiembrie se împlinesc 100 de zile de activitate a noului guvern, condus de Natalia Gavriliţa.

Raportul de activitate al Guvernului pentru 100 de zile poate fi descărcat la gov.md/sites/default/files/raportul_100_zile_guvernulgavrilita.pdf

 

img21008570

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!