ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Petre Neamțu: ”Am scris mai multe aranjamente orchestrale”

18:13 | 11.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 nov. /MOLDPRES/. Maestrul Petre Neamțu, director artistic și prim-dirijor al Orchestrei de muzică populară ”Folclor” a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, Artist al Poporului, laureat al Premiului Național, a scris în ultima perioadă peste 40 de aranjamente orchestrale pentru piese de muzică populară și romanțe, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Petre Neamțu a menționat că majoritatea dintre acestea au fost scrise pentru soliștii vocali și intrumentiști, participanți la ediția a VI-a a Festivalului-concurs televizat al tinerilor interpreți de muzică populară „Prezintă Orchestra ”Folclor” și la Festivalul-Concurs de Creație și Interpretare a Romaniței "Crizantema de Argint", ediția a 25-a.

”Una dintre aceste piese este o romanță, interpretată în duet de Silvia Goncear și eleva ei, Lidia Bahnaru. Aceasta va fi prezentată la secțiunea creație în cadrul Festivalului-concurs ”Crizantema de Argint”, care va avea loc pe 3-5 decembrie la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”. În ultimul timp, am avut mai multe concerte online. Un concert cu public l-am susținut în Parcul ”Alunelul” din capitală. Trebuia să avem câteva concerte în orașele  Slobozia și Constanța, România, dar acestea au fost contramandate din cauza pandemiei. În perioada 21-23 octombrie, am fost membru al juriului la Festivalul-concursul de creație și interpretare a romanței “Crizantema de Aur”, ediția a 54-a, de la Târgovişte. În rest, scriu în continuare piese în stil popular și fac aranjamente orchestrale”, a mai spus dirijorul și aranjorul.

Potrivit sursei citate, la 17 noiembrie, la ora 18:00, Orchestra de Muzică Populară „Folclor” va prezenta pe scena Palatului Republicii un concert de Ziua Tineretului. A doua zi, pe 18 noiembrie, la ora 18.00, Festivalul-Concurs Televizat al Tinerilor Interpreți de Muzică Populară „Prezintă Orchestra Folclor”, ediția a VI-a, își va desemna câștigătorii. Tot la Palatul Republicii, pe 9 decembrie, Orchestra ”Folclor”, condusă de maestrul Petre Neamțu, va susține un concert de romanțe, organizat de Alina Mavrodin, directorul Festivalului ”Crizantema de Aur” de la Târgoviște, în cadrul proiectului ”Romanța ne unește”. 

Petre Neamțu s-a născut la 4 februarie 1950 în satul Lunga, raionul Florești. A absolvit Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” și Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu”. În perioada anilor 1973-1986 a activat în calitate de profesor la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”. Din anul 1985 şi până în prezent este profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Petre Neamțu a început cariera artistică în anul 1972, în calitate de dirijor al Ansamblului de Cântec şi Dans „Hora”. În anul 1985 a devenit conducătorul Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”.

Este autorul multor creații pentru orchestră, care sunt înregistrate și se păstrează în fondurile Companiei “Teleradio Moldova”. Este, de asemenea, autorul manualelor şi a culegerilor de piese pentru orchestră, ansambluri instrumentale și instrumente solistice. Sub conducerea lui Petre Neamțu, Orchestra “Folclor” a efectuat turnee în mai multe țări, inclusiv în România, Polonia, Austria, Germania, Danemarca, Sri Lanka, Nicaragua și SUA. Totodată, Petre Neamțu și Orchestra “Folclor” au participat la câteva ediții ale Festivalului-Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc “Maria Tănase” de la Craiova și la Concursul de Creație și Interpretare a Romanței “Crizantema de Aur” de la Târgoviște. Pentru contribuția de excepție la organizarea Festivalului-Concurs “Maria Tănase”, Petre Neamțu a primit Diploma de excelență din partea Guvernului României. 

În anul 1989, Petre Neamțu a devenit Artist Emerit al Republicii Moldova. În anul 1993, maestrul a fost distins cu Medalia “Meritul civic”, iar în anul 2000 - cu Ordinul “Gloria Muncii”. În 2010, dirijorului Petre Neamţu i s-a conferit titlul onorific ”Artist al Poporului”. Ieri, maestrului Petre Neamțu i-a fost înmânat Premiul Național ”pentru realizări remarcabile în promovarea tezaurului folcloric și dezvoltarea domeniului muzical național”.

img21008581

img21008581

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!