ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Națională a Pieței Financiare

18:13 | 11.11.2021 Categorie: Comunicate

Experții UE s-au familiarizat cu particularitățile autonomiei funcționale a CNPF

Chişinău, 11 nov. /MOLDPRES/. O ședință de lucru cu participarea experților europeni din cadrul proiectului de asistență tehnică finanțat de UE “Sprijin pentru dialogul politic structurat, coordonarea implementării Acordului de Asociere și îmbunătățirea procesului de aproximare legală”, a avut loc joi, 11 noiembrie, la Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF). Subiectele puse în discuție au vizat aspecte ale funcționalității CNPF din perspectiva conformării la standardele și bunele practici europene privind activitatea autorităților de reglementare și supraveghere autonomă.

Vicepreședintele CNPF, Vitalie Lemne, a informat echipa de experți despre competențele autorității de supraveghere nebancară, autonomia funcțională și financiară a instituției, participanții profesioniști asupra cărora se extinde autoritatea CNPF, procedura de prezentare/adoptare a raportului anual de activitate a autorității etc. Totodată, în cadrul ședinței au fost puse în discuție și subiecte ce țin de procesul legislativ, inclusiv promovarea și aprobarea actelor normative emise de autoritate.

În rezultatul ședinței cu responsabilii din cadrul CNPF, experții europeni vor elabora și prezenta Guvernului un Raport de evaluare a capacităților funcționale și organizaționale ale autorităților publice supuse evaluării. Totodată, experții urmează să formuleze o serie de recomandări pentru autoritatea de supraveghere nebancară din perspectiva bunelor practici ale statelor membre ale UE.

***Proiectul “Sprijin pentru dialogul politic structurat, coordonarea implementării Acordului de Asociere și îmbunătățirea procesului de aproximare legală” are ca obiectiv sporirea capacităților Guvernului Republicii Moldova și a altor instituții naționale cheie în implementarea Agendei de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, prin: intensificarea dialogului politic structurat cu implicarea societății civile și sporirea gradului de conștientizare cu privire la Acordul de Asociere; îmbunătățirea mecanismelor de elaborare a politicilor și a planurilor de acțiuni pentru punerea în aplicare a Acordului de Asociere, în vederea asigurării bugetării adecvate și a fezabilității acestora; furnizarea expertizei tehnice în procesul de aproximare legală; îmbunătățirea sistemelor IT care servesc pentru implementarea Acordului de Asociere.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și este implementat pe parcursul a cinci ani (19 iunie 2020 – 18 iunie 2025) de un consorțiu internațional condus de DAI/Human Dynamics.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!