ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Preşedintele Macron şi vicepreşedinta Harris consideră vitală cooperarea franco-americană

08:36 | 12.11.2021 Categorie: Externe

Paris, 12 nov. /MOLDPRES/. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, consideră vitală colaborarea dintre ţările lor, la două luni după criza legată de achiziţia unor submarine de către Australia, transmite AFP, preluată de Agerpres și MOLDPRES.

"Suntem de acord să spunem că ne aflăm la începutul unei noi ere şi că cooperarea noastră este absolut crucială", a declarat Macron după o întrevedere de o oră şi jumătate cu Harris, aflată de marţi la Paris într-o vizită de cinci zile.

Programul vicepreşedintei americane mai include participarea la ceremoniile de joi pentru comemorarea armistiţiului din 1919, care a pus capăt luptelor din primul război mondial. Harris va mai fi prezentă la Forumul pentru Pace de la Paris, iar vineri - la o conferinţă privind Libia.

Vizita la nivel înalt ar urma, potrivit AFP, să realizeze reconcilierea între Franţa şi SUA, începută după întâlnirea lui Macron cu omologul său american, Joe Biden, la reuniunea G20 de la Roma, în 29 octombrie. În septembrie, Australia şi Statele Unite au dat o lovitură Franţei prin semnarea unei alianţe pentru apărare în Pacific; înţelegerea prevede şi achiziţia unor submarine americane, în locul unora franceze prevăzute într-un contract reziliat de australieni.

Întâlnirea la vârf a fost pregătită de alte vizite la Paris ale unor înalţi oficiali americani: secretarul de stat Antony Blinken şi consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, reaminteşte AFP.

"Am avut o întâlnire fructuoasă la Roma, acum câteva zile, cu preşedintele Biden, care a indicat calea pentru săptămânile, lunile şi anii care urmează", a spus Macron la începutul întrevederii cu Harris, în prezenţa ministrului francez de Externe Jean-Yves Le Drian şi a ministrului delegat pentru egalitatea între bărbaţi şi femei, Elisabeth Moreno. "Francezii sunt foarte mândri că sunteţi aici", a adăugat el.

"Cred - şi împărtăşim această viziune - că suntem la începutul unei noi ere pline de provocări, dar şi de oportunităţi", a răspuns Harris. "Când Franţa şi Statele Unite au colaborat în trecut, a fost întotdeauna cu mare succes, datorită valorilor şi priorităţilor noastre comune", a adăugat ea, arătând că cele două ţări "au o dorinţă comună de a fi lideri pe glob, pentru a ajuta celelalte ţări în aceste vremuri tragice" de pandemie. "Pornind de la discuţia dv. importantă cu preşedintele Biden, mă bucur că vom continua, pe viitor, să colaborăm (...) şi să reînnoim atenţia acordată parteneriatului nostru", a mai spus vicepreşedinta.

Harris a anunţat şi extinderea cooperării în probleme spaţiale şi în domeniul securităţii cibernetice. Ea a convenit cu Macron stabilirea unui "Dialog Cuprinzător SUA-Franţa pentru Spaţiu", cu scopul intensificării cooperării civile, comerciale şi de securitate naţională în domeniul spaţial, arată un comunicat al Casei Albe preluat de Reuters.

Foto: EPA 

img21008592

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!