ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Administraţia de Stat a Drumurilor va implementa un sistem informațional geografic rutier

13:15 | 12.11.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 12 nov. /MOLDPRES/. Conducerea Administrației de Stat a Drumurilor (ASD) a discutat astăzi cu reprezentantul companiei Royal Map, Eugeniu Cepoi, despre sistemul informațional geografic rutier dezvoltat pentru evidența activelor rutiere de pe drumurile naționale din Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Sistemul reprezintă o hartă interactivă, în care au fost introduse date despre categoria, starea drumurilor, geometria, îmbrăcămintea rutieră, indicele de planietate și altele. De asemenea, harta conține un motor de căutare unde pot fi vizualizate sectoarele de drum în funcție de poziția kilometrică și coordonatele geografice. Subiectele abordate în cadrul ședinței au fost dezvoltarea bazei de date geospațiale rutiere a ASD, facilitarea comunicării cu alte organizații și instituții pentru schimbul de date dintre acestea privind infrastructura rutieră.

“E important să dispunem de o bază de date performantă, care să includă toate activele rutiere. Datele prezentate pe harta interactivă vor contribui la planificarea lucrărilor necesar de a fi efectuate pe drumurile naționale, vor spori transparența, precum și vor contribui la analiza siguranței rutiere pentru evitarea situațiilor de accident. Este necesar să extindem hărțile pentru coridoarele internaționale cu scopul de a dezvolta în continuare rețelele rutiere”, a estimat directorul general interimar al ASD, Sergiu Bejan. 

Potrivit ASD, în prezent, se lucrează la menținerea, actualizarea și dezvoltarea sistemului cu structuri și aplicații noi, deoarece informația este în permanentă schimbare și trebuie transpusă pe hartă, pentru a fi ușor accesată.

Foto: ASD

img21008610

img21008610

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!