ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

17:19 | 12.11.2021 Categorie: Comunicate

La Chișinău a avut loc următoarea rundă de consultări politice interministeriale moldo-olandeze

Chişinău, 12 nov. /MOLDPRES/. Secretarul de stat Veaceslav Dobîndă a condus runda consultărilor politice interministeriale moldo-olandeze. Reuniunea a prilejuit o trecere în revistă a relațiilor bilaterale în plan politic, economic și social, participarea la următorul Summit al Parteneriatului Estic, procesul de reglementare transnistreană, combaterea amenințărilor hibride, atragerea investițiilor olandeze și alte subiecte de interes comun. Delegația olandeză a fost condusă de Marcel de Vink, directorul general adjunct pentru afaceri politice.

„În cadrul consultărilor au fost abordate evoluțiile recente în dialogul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, pregătirile pentru următorul summit al Parteneriatului Estic, implementarea reformelor în conformitate cu angajamentele asumate, remarcându-se importanța susținerii de către Regatul Țărilor de Jos a parcursului european al Republicii Moldova. Delegațiile au subliniat necesitatea impulsionării  dialogului bilateral, inclusiv prin organizarea vizitelor la nivel înalt”, a declarat secretarul de stat Veaceslav Dobîndă după încheierea consultărilor. 

Diplomații au realizat un schimb de opinii cu privire la ultimele evoluții în procesul de reglementare transnistreană, fiind reafirmată poziția în favoarea identificării unor soluții pașnice și durabile a conflictului, având la bază respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. De asemenea, au fost abordate subiecte legate de securitatea informațională și cibernetică, identificarea și combaterea amenințărilor hibride. 

„În vederea promovării obiectivului unei diplomații economice în beneficiul atragerii investițiilor străine în Republica Moldova, a fost convenită organizarea unei vizite la Chișinău a reprezentanților a 14 companii olandeze, programată la începutul anului viitor”, a punctat secretarul de stat Veaceslav Dobîndă. 

Totodată, a fost abordată posibilitatea acordării burselor de studii în Regatul Țărilor de Jos pentru tinerii din Republicii Moldova. 

Un subiect aparte l-a constituit recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere, precum și posibilitatea reducerii costurilor la serviciile de roaming.  

La final, părțile au reafirmat angajamentul pentru consolidarea cooperării și a sprijinului reciproc în cadrul organizațiilor internaționale.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!