ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost decernate diplomele IBBY pentru anul 2020

19:16 | 12.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 nov. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă” din Chișinău au fost decernate astăzi Diplomele de Onoare ale Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY) pentru anul 2020, informează MOLDPRES.

Astfel, Eugenia Bejan, președinta Secției Naționale IBBY în Republica Moldova, a înmânat diplomele scriitorului Ion Anton, autor al cărții „Vesel îndrumar pentru vestiar”, pictorului Lică Sainciuc, ilustrator al cărții „Moara de frig” de Dan Coman, și traducătorului Ivan Pilchin pentru traducerea cărții „Istorioarele unui dud bătrân” de Stella Nartea. De asemenea, au fost distinse cu Diploma de Onoare IBBY 2020 editurile „Silvius Libris”, „Prut” și „Cartier”, care au editat cărțile laureaților.

În cadrul evenimentului, transmis live pe pagina de Facebook a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, a avut loc o discuție cu laureații Diplomei de Onoare IBBY 2020 despre cartea pentru copii din prezent, cititorii copii de astăzi și preferințele lor de lectură, rolul părinților în cultivarea interesului copiilor pentru lectură.

Laureații Diplomei de Onoare IBBY 2020 au fost anunțați la cel de-al 37-lea Congres Mondial al IBBY, care s-a desfășurat la Moscova în 10-12 septembrie anul curent.

Potrivit Eugeniei Bejan, Diploma de Onoare IBBY se acordă pentru cele mai bune cărți pentru copii, editate în țările membre ale IBBY. Toate aceste cărți sunt incluse într-o Listă de Onoare IBBY, care se întocmește la fiecare doi ani începând din 1956.

Până în 1980 ea se numea „Lista de Onoare Hans Christian Andersen”. În prezent selecția se realizează pe trei secțiuni: „Autor”, „Ilustrator”, „Traducător”. Persoanele nominalizate cu titluri de cărți la una din secțiuni, precum și editurile care au scos aceste cărți, primesc Diplome de Onoare IBBY. Listă de Onoare contribuie mult la promovarea lucrărilor care merită să fie traduse și editate și în alte țări decât cele de origine.

În prezent în Republica Moldova sunt 24 de scriitori, pictori ilustratori și traducători, cărora le-a fost acordată Diploma de Onoare IBBY. Cu Diploma de Onoare a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY) au fost distinși, în diferiți ani, scriitorii Grigore Vieru, Spiridon Vangheli, Vasile Romanciuc, Iulian Filip ș.a.

img21008627

img21008627

img21008627

img21008627

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!