ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Sculptorul Iurie Horovski își sărbătorește cea de-a 75-a aniversare

08:28 | 14.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 nov. /MOLDPRES/. Sculptorul și profesorul Iurie Horovski a împlinit astăzi 75 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 14 noiembrie 1946 la Ceadâr-Lunga într-o familie de evrei. Bunicul său Șaia (Isaia) Horovski, a trecut cu traiul în Basarabia din Regatul Polon la sfârșitul secolului al XIX-lea. În anul 1952, împreună cu mama, se stabilește la Chișinău. A absolvit Școala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău (1960- 1965), actualmente Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală”. Și-a continuat studiile la Institutul Tehnologic al Industriei Ușoare din Moscova (1967-1968).

Potrivit ”Calendarului Național”, activează în calitate de sculptor-executor la atelierele Ministerului Culturii (1964-1968), profesor de sculptură la Școala de Pictură pentru Copii „A. Șciusev” (1968-1969), la Fondul plastic al Uniunii Artiștilor Plastici (1969-1988). Organizează expoziții personale la Chișinău (1989), republicane (1968, 1970, 1979), unionale la Moscova (1979). Din 1988 este stabilit la Moscova. Activează în domeniul sculpturii, picturii, graficii și fotografiei.

S-a remarcat prin multitudinea de lucrări, printre care portrete: „A. Sârbu, bronz”, „Muncitorul D. Șevcenko”, „Student francez”, „Sculptorul L. Dubinovschi”, „Portretul unui tânăr”, „Monument soldaților căzuți” (s. Zgurița, s. Pitușca), „Mireasă”, „Victoria”, „Tinerețea țării”, monument „Mamă îndurerată”, compoziția „Balerina Melentieva”, „Clovnii”; reliefuri: „Taceanka”, „Viață”, „La straja Patriei” ș. a. Este autorul sculpturii monumentale „Basorelief. Fațada Circului din Chișinău” (1986).

A executat pe frontispiciul clădirii Teatrului Național „V. Alecsandri” din Bălți compoziția sculpturală „Teatru”, înfățișându-i pe cei trei actori-fondatori ai Teatrului bălțean: Iulian Codău, Anatol Pânzaru și Mihai Volontir (1988). De asemenea, semnează sculptura monumentală „Relief înalt” în clubul „Budda-Bar” din Moscova (1999). Lucrările sale au participat la licitații, se păstrează în muzee, galerii, colecții personale în țări din Europa, SUA, Galeria de Stat „Tretiacov” din Moscova, Muzeul Rus de Stat din Sankt Petersburg, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Colecția „Hose Fabrigo” din Madrid, Colecția „Berti” din Amsterdam etc. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din RSSM (1970).

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!