ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Comunicat de presă al Autorității Naționale de Integritate

14:09 | 15.11.2021 Categorie: Comunicate

Trei controale inițiate și opt refuzate. Un procuror s-a ales cu o contravenție pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. În săptămâna 08 – 12 noiembrie 2021, ANI a inițiat trei proceduri de control, iar în alte opt cazuri au fost emise procese verbale cu privire la refuzul inițierii controlului. Astfel, au fost pornite verificări pentru posibile conflicte de interese în privința unui primar din raionul Soroca și a unui director de liceu din UTA Găgăuzia. Iar, președintele raionului Florești a reintrat în atenția inspectorilor de integritate pentru o eventuală încălcare a regimului juridic al incompatibilităților. Acesta a figurat anterior și într-un dosar pe controlul averii, în cadrul căruia a fost stabilit cu diferență substanțială între averea dobândită și veniturile realizate. Inspectorii de integritate au aplicat amenzi în mărime totală de aproximativ 16 mii de lei. Sancțiunile au fost aplicate pe numele unui procuror din Procuratura municipiului Chișinău și a cinci consilieri din Consiliul local Lăpușna din raionul Hâncești. Subiecții au fost amendați pentru faptul că nu au depus declarațiile de avere și interese personale.

În săptămâna precedentă, inspectorii de integritate au refuzat să inițieze proceduri de control în opt cazuri. Refuzurile vizează controlul averii pe numele unui fost primar din raionul Telenești și un consilier raional din Fălești. În alte șase cazuri, nu au pornit controale pe regimul conflictelor de interese și a incompatibilităților în care erau vizați un primar din raionul Ungheni, un viceprimar din nordul republicii, un consilier din municipiul Edineț, un contabil dintr-o primărie din raionul Orhei, un director de grădiniță și respectiv un consilier din Edineț. Deciziile de inspectorilor de integritate de a nu iniția aceste controale se argumentează prin faptul că pe toate aceste cazuri nu au existat bănuili rezonabile și informații probante pentru a desfășura anchete.

Juriștii ANI au participat în 28 de ședințe de judecată. Responsabilii de prevenire din cadrul ANI au asigurat instruirea a 200 de subiecți din cadrul a 7 subdiviziuni ale Ministerului Afacerilor Interne și au oferit a 82 de consultații telefonice, inclusiv 15 la Linia instituțională de informare.

ANI a soluționat cinci conflicte de interese și au eliberat 16 Certificate de Integritate.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!