ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vitalie Advahov: ”Am înregistrat un CD de muzică populară la acordeon”

17:47 | 15.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. Dirijorul și acordeonistul Vitalie Advahov, care alături de fratele său Vasile este conducător artistic al Orchestrei Municipale ce le poartă numele, a înregistrat în ultima perioadă un CD de muzică populară la acordeon și mai multe piese cu interpreți și formații din Republica Moldova și România, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Vitalie Advahov a menționat că CD-ul este intitulat ”La porțile dorului” și cuprinde 15 piese, printre care: ”Sârba de la Trestiana”, ”Supărat am fost de mic”, ”În gară la Leordeni”, Joc moldovenesc”, ”Bătuta ca la fluier”, ”Suvenir muzical” ș.a. CD-ul va fi lansat în scurt timp.

Totodată, în luna august Vitalie Advahov, împreună cu feciorul său, Cătălin, violonist, a avut un turneu cu compozitorul Eugen Doga în mai multe orașe din România: Brașov, Cluj, Sighetul Marmației, Vaslui, Satu Mare ș.a. ”Am fost împreună cu familia, pentru că acolo ne-am și odihnit. Timp de două săptămâni, am avut fericita ocazie să-l cunosc pe maestrul Eugen Doga, nu numai în calitate de compozitor, ci și ca om. În cadrul spectacolelor, am interpretat la acordeon piesele ”Pârâiașul”, „Cascada din Paris”, ”Tangou la terasă” și o sârbă în duet cu compozitorul Eugen Doga la muzicuță”, a subliniat Vitalie Advahov.

În prezent, artistul colaborează în continuare cu acordeonistul român Ionică Minune, cu care are înregistrate câteva spectacole. ”Ne telefonăm în fiecare săptămână. El îmi zice ”băiatul meu”. În acest an, am mai avut în România cu Andra două concerte cu genericul ”Tradițional”. Trebuia să mergem împreună și în Italia, dar concertele au fost contramandate din cauza pandemiei. Acum înregistrăm un CD cu formația ”Zdob și Zdub”. Ne pregătim de tradiționalul concert ”Vis de iarnă”, care de Crăciun și Anul Nou va putea fi urmărit de către telespectatori”, a mai spus cunoscutul dirijor și acordeonist.

Vitalie Advahov s-a născut la 18 ianuarie 1978 în Cahul, Republica Moldova. Activitatea sa de bază, alături de fratele său Vasile, este cea de conducător artistic al Orchestrei Municipale condusă de Frații Advahov, de compozitor și interpret de muzică populară și clasică. Cariera muzicală și-a început-o de la frageda vârsta de 7 ani. Primii ani de studii Vitalie și i-a petrecut la Cahul, apoi la Liceul Republican de Muzică ”Ciprian Porumbescu” unde a studiat acordeonul. După absolvirea Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, în 2005, împreună cu fratele său, au pus bazele tarafului fraților Advahov, care ulterior a obținut statut de Orchestră, având peste 30 membri. Orchestra se bucură de un adevărat succes atât în țară cât și peste hotarele ei, având colaborări cu diverși interpreți de muzică populară și ușoară, cât și colaborări inedite cu orchestre de muzică simfonică sau colective rock.

Pentru merite deosebite în domeniul artei muzicale, succese în activitatea de creație și contribuție la promovarea tezaurului folcloric național, în 2007, fraților Vasile și Vitalie Advahov li s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”, iar în 2016 – cel de ”Artist al Poporului”.

img21008687

img21008687

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!