ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale

17:46 | 15.11.2021 Categorie: Comunicate

CEC a examinat executarea hotărârii cu privire la exercitarea atribuției de supraveghere a rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru primul semestru al anului 2021 și a decis reținerea de la bugetul de stat a alocațiilor pentru unele partide politice

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală (CEC) a examinat, în cadrul ședinței de astăzi, executarea hotărârii cu privire la exercitarea atribuției de supraveghere a rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru primul semestru al anului 2021.

Urmare obligației de a completa și prezenta raportul privind gestiunea financiară, atât prin SSI „Control Financiar", cât și pe suport de hârtie, doar 5 partide politice au înaintat scrisori explicative, inclusiv cu solicitarea de a extinde termenul indicat. În acest fel, Comisia a stabilit data de 10 decembrie 2021, ora 17:00, drept termen-limită suplimentar pentru prezentarea informațiilor lipsă și/sau raportul corectat în corespundere cu dispozițiile din lege și cele regulamentare.

CEC a decis reținerea la bugetul de stat din contul alocației stabilite pentru luna decembrie 2021 a sumei de 100 mii lei pentru Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate" și suma de 7 mii lei pentru Partidul Politic „Democrația Acasă".

La fel, a fost decisă reținerea virării alocației de la bugetul de stat, inclusiv din contul subvențiilor pentru anul 2022, către Partidul Politic Acasă Construim Europa „PACE" până la atingerea sumei de 90 mii lei, și către Partidul Politic „Partidul Popular din Republica Moldova" până la atingerea sumei de 12 mii lei.

Totodată, a fost revocată, din hotărârea aprobată anterior de CEC, a  constatării de depășire a plafonului de către donatorul persoană fizică în favoarea Partidului politic „Partidul Nostru" și obligația de virare la bugetul de stat a sumei de 23 mii 852 lei de către Partidul politic „Partidul Nostru".

Rapoartele financiare ale partidelor politice sunt plasate pe pagina oficială a Comisiei, la rubrica „Finanțarea", secțiunea „Finanțarea partidelor prin Control financiar".

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!