ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca ”B.P. Hasdeu” a fost lansată o carte de versuri de Zina Izbaș

18:51 | 15.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. O carte de versuri intitulată ”Baladă cu timp rebel” de poeta și radiojurnalista Zina Izbaș a fost lansată astăzi la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, volumul include poeme din anii 2018, 2019, 2020 despre care autoarea afirmă că au fost scrise „stând la sfat cu sufletul”, deschizând „portița neuitării pentru mama și tata”, invocând atmosfera satului de baștină, a locurilor și persoanelor îndrăgite. Versurile creează o atmosferă de nostalgie, în tip de toamnă și iarnă, meditând la destinul țării, la incertitudinea și nedreptățile vieții.  

Scriitoarea și editoarea Marcela Mardare menționează în prefața cărții că poezia autoarei este o stare de spirit mereu activă, luptătoare, pozitivă, de încredere în propriile forțe și eforturi. ”Potențialul de sensibilitate, frumusețea expresivă, dezvăluie sintaxa interioară a versului, ca și detaliile sugestive, stările de visare, de iubire, care denotă o cunoaștere nuanțată a psihologiei omului”, a remarcat Marcela Mardare.

În cadrul evenimentului, scriitoarea Victoria Fonari a afirmat că în cartea "Baladă cu timp rebel" autoarea Zina Izbaș scrie din perspectiva unui dor de toamnă cu aromă de gutui, unde există portalul copilăriei. ”Poezia ei păstrează tăcere, amintiri, iar literele imprimă culorile broderiilor de pe prosoapele realizate cu mulți ani în urmă, păstrate cu grijă în monorimă", a subliniat Victoria Fonari.

Zina Izbaș s-a născut în data de 15 noiembrie 1954, în satul Heleșteni, comuna Marinici, raionul Nisporeni. A absolvit în anul 1978 Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, specialitatea Jurnalism. A debutat în anul 1988 cu volumul de versuri „Dragă, Tu”. Este membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, membră a Uniunii Jurnaliștilor din Moldova, membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. De mai mulți ani, este redactor prezentator la Radio Moldova. Un loc aparte în preocupările profesionale îl ocupă Concursul de Creație al Tinerei Generații „Ars Adolescentina”, organizat în parteneriat cu Biblioteca Municipală „B.P.Hasdeu”, cu o istorie de 22 de ani și care promovează tinerele talente din Republica Moldova. Pentru activitatea prodigioasă în domeniul jurnalismului, Zina Izbaș a fost distinsă în anul 2012 cu Medalia ”Meritul Civic”.

img21008691

img21008691

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!