ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Interpretul Tudor Ungureanu: ”Vreau să înființez un muzeu al instrumentelor populare”

06:56 | 16.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 nov. /MOLDPRES/. Interpretul Tudor Ungureanu, conducătorul Ansamblului etnofolcloric ”Ștefan Vodă”, Artist al Poporului, intenționează să deschidă în curând un muzeu al instrumentelor populare tradiționale, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție,Tudor Ungureanu a menționat că muzeul se va numi ”Vatra cobzarului”. ”Vor fi aici, înainte de toate, instrumente cu corzi: cobze, cetere, mandoline, chitare, dar și tilinci, naiuri, clarinete, acordeoane și alte instrumente tradiționale, nu numai ale noastre, ci și ale altor popoare. Vreau să las această zestre nepoților și strănepoților noștri, ca ei să se poată mândri cu neamul nostru”, a precizat cunoscutul cobzar.

La 50 de ani ai săi, își amintește artistul, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, el a organizat un spectacol extraordinar cu genericul „Mărturisirea unui dac”. Tot aici, a inaugurat o expoziție de instrumente muzicale populare, printre care și cobza sa cu care a cântat mai bine de un sfert de secol pe diverse scene ale lumii. „Strunele sunt făcute din arcul unui dac. Dar, într-o zi, după o mare luptă în scenă, două dintre ele s-au rupt. Am pus-o în muzeu. Am mai adus aici și steagurile de luptă ale lui Ștefan cel Mare. Cu aceste exponate, am de gând să merg în lumea întreagă”, ne-a mărturisit artistul.

Spectacolul a fost într-adevăr ca o spovedanie a artistului, care s-a aflat în primele rânduri ale Mișcării de eliberare și renaștere națională, dar a fost și este și un mare ocrotitor al tradițiilor noastre milenare. Cobza lui și ansamblul pe care îl conduce au evoluat la toate manifestările noastre naționale, începând de la primele Adunări Naționale și terminând cu cele dedicate Zilei Marii Uniri, când formația merge în fruntea coloanei cântând sub flamura tricolorului. Protagonistul spectacolului ne-a interpretat și două balade: „Balada lui Constantin” și „Balada Ilincuței”, dar și cunoscutele sale șlagăre - „Bordeiaș”, „Duna, duna”, „Prutule, pe malul tău”, ”Hai în codri să trăim” ș.a.

În septembrie, Tudor Ungureanu a evoluat la Paris, unde niște moldoveni au deschis un restaurant. Apoi, a avut un concert la Sibiu, unde a prezentat un concert pentru primarii din România. Un alt concert l-a avut în comuna Pădureni, de lângă orașul Huși din România. A cântat și continuă să cânte cu ansamblul său la diverse ceremonii de familie. La sfârșitul lunii noiembrie, va avea filmări pentru telerevelion la postul de televiziune TVR Internațional. Totodată, el visează că, dacă restricțiile legate de respectarea normelor antiepidemice vor fi anulate, în anul viitor el va concerta în toată România, precum și în țările în care lucrează diaspora noastră. „Andrei Tamazlâcaru zicea că folclorul sonorizează istoria. Adeseori l-am sfătuit pe feciorul meu să „fure” tot ce e frumos. Pentru că și eu, toată viața, am fost un hoț de frumos”, a mai spus reputatul cobzar.

Tudor Ungureanu s-a născut la 24 aprilie 1963, în satul Căpriana, raionul Strășeni. Este absolvent al Institutului de Arte, acolo unde a studiat regia de teatru; inițial optase pentru studiile economice. În  copilărie, cânta la armonică, dar cu timpul a deprins folosirea unei multitudini de instrumente muzicale, printre care și fluierul, tilinca, ocarina, naiul, cavalul și, desigur, cobza. Mai târziu, a înființat Ansamblul etnofolcloric ”Ștefan Vodă”, cu care a cutreierat localitățile R. Moldova și ale României. În 2010 a fost distins cu titlul onorific ”Artist al Poporului”, și în 2013 – cu medalia ”Mihai Eminescu”.

img21008695

img21008695

img21008695

img21008695

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!