ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Conducerea BNM a efectuat o vizită de lucru la Londra

12:53 | 16.11.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 16 nov. /MOLDPRES/. Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, și prim-viceguvernatorul BNM, Vladimir Munteanu, au participat luni la Ziua Pieței de Capital din Moldova organizată la sediul Bursei de Valori din Londra, informează MOLDPRES.

Conducerea băncii centrale a subliniat rolul major ce revine autorităților, oamenilor de afaceri și investitorilor de a-și consolida eforturile pentru o viziune comună în dezvoltarea unui viitor sigur și durabil, au relatat agenției surse de la BNM. 

„Am implementat în ultimul timp o agendă de reforme foarte importantă, inclusiv programul FMI, iar aceste reforme au adus rezultate tangibile, care s-au soldat și cu atragerea de investitori internaționali - 90% din activele noastre bancare sunt deținute de investitori europeni. Băncile sunt bine capitalizate și bine guvernate. Reformele au sporit transparența și încrederea pentru clienți, inclusiv pentru deponenți (...) Sectorul bancar s-a dovedit a fi rezistent, mai ales în timpul recentei crize pandemice, și, de fapt, a oferit sprijinul necesar economiei”, a spus Octavian Armașu în deschiderea evenimentului.

Oficialul a afirmat că sistemul bancar din Moldova este aliniat la cele mai bune standarde internaționale şi europene, fiind implementate cerințele Basel III. „BNM, ca autoritate de reglementare și supraveghere, va depune în continuare eforturi ca realizările obținute cu greu în ultimii ani să fie protejate și îmbunătățite în mod constant. Dorim să avem în continuare un sector bancar puternic, adaptat erei digitale. În acest sens, BNM se angajează să promoveze dezvoltarea sectorului bancar în beneficiul cetățenilor și al modernizării Republicii Moldova”, a menționat guvernatorul BNM.

La rândul său, prim-viceguvernatorul BNM, Vladimir Munteanu, a făcut o prezentare în cadrul sesiunii „Moldova – privire de ansamblu asupra climatului macroeconomic și investițional”.

Evenimentul de la Londra a avut scopul de a promova oportunitățile de investiții în Republica Moldova. Forumul a fost o platformă eficientă de interacțiune între reprezentanți guvernamentali, ai băncii centrale, ai companiilor publice și private din Moldova și ai instituțiilor financiare internaționale.

În cadrul vizitei la Londra, conducerea BNM a participat și la un târg de cariere pentru moldovenii stabiliți în Marea Britanie, la care au fost prezentate, între altele, oportunitățile de carieră la Banca Națională a Moldovei. Ulterior, conducerea BNM, alături de Prim-ministrul Natalia Gavriliță, s-a întâlnit cu un grup de cetățeni moldoveni din diasporă.

Vizita în Marea Britanie a avut loc în perioada 15-16 noiembrie.

Foto: BNM

img21008716

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!