ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Comunicat de presă al Autorității Naționale de Integritate

13:46 | 16.11.2021 Categorie: Comunicate

Un fost ofițer de investigații și un primar s-au aflat în incompatibilitate. Unul a fost și consilier, altul asigura paza unui bancomat. Iar un conflict de interese a admis un alt consilier din suburbia capitalei

Chişinău, 16 nov. /MOLDPRES/. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat alte trei încălcări ale legislației speciale a ANI. În aceste încălcări sunt vizați un fost subofițer superior de investigații criminale din orașul Călărași, primarul orașului Costești, raionul Râșcani și un consilier orășenesc din Vadul lui Vodă, Chișinău. În ultimul caz, ANI s-a autosesizat dintr-un material jurnalistic.

Pe cazul fostului subofițer de investigații criminale din Călărași, inspectorul de integritate a stabilit o incompatibilitate de funcție. În perioada noiembrie 2019 – martie 2021 a exercitat simultan cu funcția publică cu statut special și mandatul de consilier, în Consiliul comunal Sipoteni, din raionul Călărași, încasând și o remunerare din această activitate. Deși a avut dreptul să-și expună punctul de vedere referitor la încălcarea stabilită, acesta a evitat să-l prezinte.

În incompatibilitate de funcție s-a aflat și primarul orașului Costești din raionul Rîșcani, care se află la al doilea mandat. Acesta a semnat un contract de prestări servicii cu ÎS Servicii Pază a MAI, filiala Râșcani. Subiectul deținând mandatul de primar presta concomitent și servicii de pază, care presupuneau verificarea la indicația beneficiarului a integrității unui bancomat, amplasat în preajma primăriei. Contractul a fost semnat pentru o perioadă de 12 luni, în anul 2020. Iar, pentru aceste servicii, primarul a încasat și o remunerare în mărime de peste 5000 de lei. În explicațiile oferite, primarul a recunoscut că a realizat aceste servicii, menționând că nu consideră o încălcare acest fapt, deoarece nu a încheiat cu IS Servicii Pază un contract individual de muncă, nu a fost angajatul acestei întreprinderi, nu a activat în această instituție, nu a cumulat careva funcții, serviciul de asigurarea integrității Bancomatului a fost asigurată exclusiv în interesele locuitorilor. Inspectorul a contrazis argumentele acestuia, invocând prevederile legale, care interzic alte activități remunerate în funcția de demnitate publică.

În cazul consilierului orășenesc din Vadul lui Vodă, municipiul Chișinău, inspectorul de integritate a stabilit un conflict de interese. Controlul pe numele acestuia a fost inițiat în baza unui articol din presă. Acesta, în calitate de consilier a participat la luarea a trei decizii în care era vizat tatăl său, primar al localității Vadul lui Vodă. Mai mult decât atât, consilierul a semnat aceste decizii, în calitate de președinte ale ședințelor Consiliului. Deciziile se refereau la delegarea de împuterniciri pentru aprobarea unei liste a persoanelor împuternicite de a reprezenta interesele Consiliului or. Vadul lui Vodă în organele de resort și în instanțele de judecată, delegarea de atribuții în vederea repartizării fondului de rezervă al Primăriei or. Vadul lui Vodă în cazuri excepționale și desemnarea acestuia în calitate de președinte al Comisiei de licitației. În punctul său de vedere, consilierul a menționat că doar a executat prevederile legale și deciziile majorității din consiliul local și nu consideră că a încălcat legea.

Subiecții riscă interdicția de a mai ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani. Totodată, dacă actele de constatare vor rămâne definitive, pe numele celor care dețin funcții, se va solicita demiterea demararea procedurii de demitere. Toți cei trei subiecți au contestat în instanța de judecată actele emise pe numele lor.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!