ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale

17:52 | 16.11.2021 Categorie: Comunicate

Observatorii acreditați pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie vor putea semnala încălcările comise în secția de votare prin intermediul unei aplicații online 

Chişinău, 16 nov. /MOLDPRES/. Observatorii acreditați pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie vor putea semnala, în regim online, încălcările comise în secția de votare în ziua alegerilor. Sesizările depuse prin intermediul paginii observator.cec.md vor fi recepționate și examinate de către reprezentanții organele electorale,  fiindu-le oferite soluții în cel mai operativ mod. 

În aceste zile membrii consiliilor electorale de circumscripție electorală și ai birourilor electorale ale secțiilor de votare sunt informați despre utilizarea noului instrument cu privire la depunerea și soluționarea sesizărilor prin intermediul modului al SIAS “Alegeri” - „Observatorii”. 

Ulterior vor fi organizate sesiuni de instruire pentru observatorii acreditați pentru scrutinul de duminică. 

Amintim că modul „Observatorii” a fost elaborat cu suportul Consiliului Europei, în cadrul unui program de asistență pentru dezvoltarea proceselor electorale din Republica Moldova. Modulul permite optimizarea procesului de înregistrare a observatorilor acreditați atât de CEC, cât și de organele ierarhic inferioare, oferă o evidență unică a legitimațiilor, prin prelucrarea centralizată a informațiilor necesare procesului de acreditare a observatorilor și înregistrare a interpreților.  Funcționalul dat este integrat cu celelalte module ale SIAS “Alegeri”, inclusiv cu Registrul de Stat al Alegătorilor, fapt ce permite verificarea automată a identității persoanelor propuse pentru acreditare. 

Reamintim că pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021 CEC a acreditat 79 de observatori, iar organele ierarhic inferioare alte 104. 

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!