ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul ”Alexei Mateevici” va prezenta un spectacol de Vladimir Beșleagă

18:19 | 16.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 nov. /MOLDPRES/. Un spectacol intitulat “Destin”de Vladimir Beșleagă, regie și adaptare scenică de Dana Strungaru, va avea loc vineri, 19 noiembrie, la ora 18.00, la Teatrul poetic ”Alexei Mateevici”, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, montarea acestui spectacol a fost susținută de Direcția cultură a Primăriei Chișinău și Ministerul Culturii, în contextul Anului Vladimir Beșleagă, dedicat aniversării a 90 de ani de la nașterea scriitorului. Spectacolul propune un amalgam de versuri și proză, încorporate perfect cu expresia corporală și muzicală. Cadrul scenografic stilizat, metaforic, creează o atmosferă firească de meditație și profunzime. Scenografia - Irina Gurin, compozitor - Viorel Burlacu, coregrafia - Alexandra Soșnicova și Sergiu Golovnea, proiecția video - Cristian Oloi. În distribuție - Valentin Delinschi, Valentina Ostap, Mihaela Chiu, Cătălina Budu și Victor Untilă.

În aceeași zi, la 18.00, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va oferi publicului spectacolul ”Filumena Marturano sau divorț în stil italian” de dramaturgul italian Eduardo De Filippo, în regia lui Alexandru Vasilachi. Potrivit organizatorilor, spectacolul prezintă povestea relației amoroase care a durat 26 de ani între Domenico Soriano, napolitan înstărit din lumea bună, și Filumena, fostă cocotă, care cucerește iremediabil prin sinceritate și adevăr.

Tot vineri, la 18.30, Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale” readuce în scenă spectacolul ”Puștoaica de la etajul 13, sau dragă societate” de Mircea M. Ionescu în regia lui Sandu Grecu. Potrivit organizatorilor, spectacolul vine să ia în răspăr o societate depravată și coruptă, cu guvernanți incapabili și cetățeni lipsiți de scrupule, cu toate tarele și perversiunile aduse de valurile așa-zisei capitalizări… Prin atitudinea și replicile pline de savoare ale unei adolescente abandonate de părinți și prieteni, aduse în pragul disperării și al autodistrugerii, sunt puse la stâlpul infamiei personajele reprezentative ale acestei societăți ostile: Polițistul, Judecătorul, Medicul, Sora medicală șefă, Antrenorul și însuși Președintele republicii... Aceasta e societatea noastră de azi, iar spectacolul e o oglindă fidelă a ei.

În aceeași zi, la 18.30, Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” va prezenta un concert simfonic. Astfel, muzica finlandeză își va da întâlnire cu muzicieni din Japonia, pe scena Palatului Republicii din Chișinău. Alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, va evolua tânărul violonist Issei Kurihara, elev al legendarului Takashi Shimizu, laureat al unor concursuri internaționale din Italia, Austria, Japonia, Polonia, Rusia și Spania. La pupitrul dirijoral se va produce Koichiro Kanno - dirijor de origine japoneză, Programul muzical va cuprinde celebrul Concert pentru vioară și orchestră în re minor și Simfonia nr. 2. în re major, semnate de compozitorul finlandez J. Sibelius.

img21008729

img21008729

img21008729

img21008729

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!