ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit 95 de ani de la nașterea Mitropolitului Antonie Plămădeală

08:14 | 17.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Scriitorul și teologul Antonie (Leonida) Plămădeală, Mitropolit al Ardealului, Crișanei și Maramureșului, filosof, om de cultură, istoric și eseist, personalitate enciclopedică, membru de onoare al Academiei Române și al Academiei de Științe a Moldovei, considerat a fi ”cel mai însemnat autor de literatură religioasă din secolul XX din România”, ar fi împlinit astăzi 95 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut pe 17 noiembrie 1926, în satul Stolniceni, raionul Hâncești, fostul județ Lăpușna. În anii 1937-1944 și-a făcut studiile la Seminarul Teologic din Chișinău, în 1944-1945 – la Seminarul ”Nifon” din București și în 1945 -1948 – la Facultatea de Teologie din București. Licențiat în teologie, Institutul Teologic Universitar din Cluj.

Potrivit Dicționarului Scriitorilor Români din Basarabia 1812-2006, se călugărește, primind numele de Antonie. Fiind profesor școlar, este arestat pentru susținerea Basarabiei și închis în penitenciarul din Jilava. Urmează doctoratul în teologie, dar, suspectat de aceleași idei ”probasarabene”, este exclus și obligat să exercite servicii de muncitor necalificat la diverse întreprinderi (1956-1959). Revenind în slujba clerului, este numit secretar-șef la Institutul Teologic din București, de unde este recomandat pentru studii teologice în Anglia. În 1971, își susține teza de doctorat la ”Heythrop College” din Oxford, cu nota Magna cum laude.

Din 1972 este rector al Institutului Teologic din București, apoi, din 1982 – Mitropolit al Ardealului, Crișanei și Maramureșului. Este prezent cu lecții și comunicări la congrese și simpozioane internaționale în Anglia, Belgia, Cehoslovacia, Cipru, Egipt,  Elveția, Finlanda, Franța, Germania și Japonia. Ocupă înalte funcții ierarhice în conducerea Bisericii Ortodoxe Române, este membru al mai multor comisii ale Bisericii Ortodoxe Internaționale, membru al sfântului sinod al Patriarhiei Române. Este membru de onoare al Academiei Române și al Academiei de Științe a Moldovei.

ÎPS Antonie Plămădeală este autorul romanului ”Trei ceasuri în iad” (1985). A semnat mai multe scrieri teologice, printre care cărțile ”Tradiție și libertate în spiritualitatea ortodoxă”, ”Cuvinte duhovnicești”, ”Tâlcuiri noi la texte vechi, predici la duminicile de peste an”, ”Rugul aprins”, ”Basarabia”, ”Cuvinte la zile mari”, volumele de publicistică ”Gânduri de frumuseți albe”, ”Biserica în mers”, antologie a unor interviuri în două volume ș.a.

A fost distins cu Ordinul ”Sfântul Petru și Pavel”, acordat de Patriarhia Antiohiei, cu Ordinul ”Sfântul Mormânt” al Patriarhiei Ierusalimului, Ordinul ”Crucea Papală”, acordat de Papa Paul al IV-lea, Ordinul ”Sfinții Metodiu și Kiril” al Patriarhiei Bulgare, Ordinul ”Sfântul Serghei de Radonej” al Patriarhiei Moscovei, cu Ordinul ”Martin Luther” al Bisericii Protestante din Germania.

ÎPS Antonie Plămădeală s-a stins din viață la 29 august 2005 la Sibiu. Din anul 2006, Biblioteca publică raională din Hâncești îi poartă numele.

img21008732

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!