ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un studiu pentru gestionarea subproduselor animale a fost realizat în R. Moldova de Banca Mondială

09:13 | 17.11.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. O echipă de experți străini a realizat un studiu de fezabilitate, cu suportul oferit de Banca Mondială, pentru îmbunătățirea sistemului de gestionare a Subproduselor de Origine Animală (SOA) ce nu sunt destinate consumului uman, transmite MOLDPRES.

Studiul a fost prezentat ieri, la o ședință comună cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, ai Băncii Mondiale, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și ai Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova.

Elaborarea studiului rezidă în necesitatea alinierii cadrului normativ și standardelor sanitare și fitosanitare la cele ale Uniunii Europene. De asemenea, are scopul de a crește competitivitatea sectorului privat al Republicii Moldova, pentru a spori exporturile agricole prin îmbunătățirea mediului de afaceri și a capacităților instituționale, în conformitate cu Acordul de Asociere/Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) cu UE.

„În prezent, una dintre cele mai mari provocări pentru sectorul public și cel privat este gestionarea și/sau eliminarea în siguranță a deșeurilor animale, în special a Subproduselor de Origine Animală ce nu sunt destinate consumului uman. Metodele și modelele actuale de eliminare a deșeurilor animale nu sunt conforme cu practicile internaționale, fapt ce generează riscuri majore pentru sănătatea publică și pentru mediu”, a estimat Iurie Scripnic, secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).

Potrivit oficialului, managementul sigur al Subproduselor de Origine Animală ce nu sunt destinate consumului uman este o prioritate, identificată de autoritățile sectoriale pentru realizarea îmbunătățirilor necesare sistemului de management al siguranței alimentelor din țară. „Realizarea studiului de fezabilitate este un succes al partenerilor de dezvoltare care ne ajută să avansăm la capitolul integrării europene. Ne dorim să beneficiem în continuare de suportul Băncii Mondiale în procesul de proiectare a infrastructurii de gestionare a SOA”, a rezumat Scripnic.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!