ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Kievul își exprimă gratitudinea față de deschiderea Turciei pentru colaborare

11:35 | 17.11.2021 Categorie: Externe

Kiev, 17 nov. /MOLDPRES/. Relațiile bilaterale consistente dintre Ucraina şi Turcia au contribuit la consolidarea forţelor armate ale celor două ţări, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o convorbire telefonică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Cei doi lideri au mai abordat și problema consolidării securității la Marea Neagră, transmite un comunicat al preşedinţiei de la Kiev.

"Vladimir Zelenski şi Recep Tayyip Erdogan au făcut un schimb de opinii cu privire la situaţia în materie de securitate în regiune, precum şi iniţiative destinate sporirii securităţii în regiunea Mării Negre", se menţionează în comunicat, care subliniază că a fost evocată de asemenea implementarea unor proiecte importante pentru cele două ţări în domeniul construcției de avioane şi dezvoltării forţelor navale.

Șeful statului ucrainean l-a informat pe Erdogan despre începerea producţiei în serie a aeronavei de transport An-178 şi a invitat Turcia să se alăture clienţilor acestui avion.

Ucraina și Turcia au discutat probleme de interacțiune în sectorul energetic, printre altele, şi modalităţi de diversificare a aprovizionării cu energie.

Serviciul de presă  prezidențial de la Kiev relatează că "șeful statului  ucrainean a apreciat foarte mult sprijinul Turciei pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, precum şi implicarea intensă în activitatea noului mecanism internaţional - Platforma Crimeii".

În cadrul cooperării cu Turcia, Ucraina a achiziţionat şi desfăşurat drone turceşti în conflictul cu forţele separatiste, susţinute de Rusia, în Donbas, regiune din estul ţării, ceea ce a provocat protestul Moscovei.

Kremlinul a acuzat Kievul la sfârşitul lunii octombrie de încălcarea acordurilor de la Minsk, după anunţul armatei ucrainene privind distrugerea - cu o dronă Bayraktar TB2k de fabricaţie turcă - a unui tun din epoca sovietică de tip D-30, ce era operat de forţele separatiste proruse, pentru a-i determina pe rebeli să înceteze focul.

Recent, la granița ruso-ucraineană se înregistrează mişcări de trupe ruseşti. Acest lucru a stârnit îngrijorarea Occidentului.

Foto: dailysabah.com

img21008746

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!