ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul SUA a lansat în Republica Moldova un nou proiect destinat tehnologiilor viitorului

13:32 | 17.11.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a lansat astăzi oficial un nou program în Republica Moldova – Proiectul Tehnologiile Viitorului. Cu acest prilej, la Guvern a fost organizată o conferință de presă, cu participarea administratoarei USAID, Samantha Power, şi premierului Natalia Gavriliţa, transmite MOLDPRES.

„Statele Unite ale Americii au demonstrat sprijin şi susținere Republicii Moldova în ultimii ani, estimat la peste un miliard de dolari. Este vorba de un suport multidimensional esențial, pe diferite domenii de activitate importante pentru ţara noastră. SUA ne va oferi în continuare asistență, în cadrul unei Strategii de dezvoltare, or, cetăţenii din Moldova vor avea acces la proiecte de consolidare a democraţiei participative şi dezvoltare economică”, a declarat Natalia Gavriliţa.

La rândul său, Samantha Power a dat asigurări că Guvernul şi poporul american sunt alături de Republica Moldova care a ales calea democrației şi dezvoltării, oferind susţinerea necesară pentru oportunităţile în acest sens. „Noua inițiativă USAID, cu durata de cinci ani, vine să continue activitățile întreprinse de organizaţie pentru creșterea competitivității sectoarelor economice strategice ale ţării și își propune promovarea unei economii digitale, creative și circulare”, a relevat Samantha Power.

Proiectul Tehnologiile Viitorului va fi catalizatorul procesului de modernizare și inovare a următoarelor sectoare: tehnologia informațiilor și comunicației (TIC), inginerie, industria ușoară, industriile creative și digital media.

De asemenea, Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA) va continua activitățile implementate în ultimii 15 ani, cu asistența USAID, în sectorul dezvoltării competitivității sectoarelor economice strategice din Republica Moldova și vine ca răspuns la tendințele globale de digitalizare și inovare. FTA va crea oportunități pentru tineri, investiții și parteneriate, iar tehnologia și inovația din toate sectoarele vor propulsa afacerile moldovenești spre viitor.

Inițiativa va contribui la îmbunătățirea cadrului legislativ pentru a oferi facilități și a spori competitivitatea locală și internațională a industriilor TIC pentru o activitate mai eficientă și competitivă, la nivel național și internațional, a industriilor (TIC), inginerie, industria ușoară, industriile creative și digital media, ce vor stimula dezvoltarea tehnologiilor viitorului care stau la baza economiei digitale.

În acelaşi timp, FTA va stimula întreprinderile să adopte tehnologii care sporesc productivitatea și să implementeze inovațiile care stau la baza economiei digitale, valorificând creativitatea, know-how-ul și tehnologiile pentru o creștere durabilă. De asemenea, proiectul își propune să ajute companiile să facă tranziția către modele de afaceri durabile, economia circulară și să aplice practici și tehnologii ecologice, pentru a construi o economie și o societate robustă în Republica Moldova.

img21008757

img21008757

img21008757

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!