ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a apărut ”Antologia poeziei românești din Basarabia (1770 - 2020)”

17:55 | 17.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Un volum intitulat ”Antologia poeziei românești din Basarabia (1770 - 2020)” a apărut la o editură din capitală, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, editorul Gheorghe Prini a menționat că volumul cuprinde 408 pagini și a apărut într-un tiraj de 1000 de exemplare. Cu această antologie a fost inaugurată o nouă colecție editorială - „Literatura română din Basarabia”.

Potrivit sursei citate, după antologia „Literatura din Basarabia în secolul al XX-lea. Poezia”, publicată în anul 2004, reputatul critic, istoric literar și poet Nicolae Leahu revine acum cu o a doua selecție, care extinde cartografierea teritoriului liric dintre Prut și Nistru începând cu secolul al XVIII-lea.

”Antologatorul invită, pentru întărirea firavelor forțe lirice, și vizitatori ocazionali din Moldova mai mare de peste Prut, făcând încă o dată evidentă artificialitatea brutalei rupturi istorice dintre cele două țărmuri moldovene și românești, cu urmări grave asupra eforturilor de recuperare. Foarte atent-analitică, introducerea istoricului literar îmbină cronologia cu criteriul tematic, trasând linii de demarcație permeabile între epoci și stiluri, argumentate de selecția exigentă a textelor, adusă la zi. Se oferă astfel, precum constată în postfața cărții, criticul și istoricul literar român Ion Pop „o mică hartă lirică elocventă pentru eforturile dramatice ale poeților basarabeni de a afirma spiritul creator al acestor locuri”. Cartea este adresată tuturor celor interesați de poezie și de istoria literaturii, profesorilor, studenților, elevilor, scriitorilor și criticilor literari de pe ambele maluri ale Prutului, a subliniat Gheorghe Prini.

Nicolae Leahu s-a născut la 20 iulie 1963 în satul Bădicul Moldovenesc, raionul Cahul. În 1985, a absolvit Universitatea de Stat  „Alecu Russo” din Bălți, Facultatea de Filologie. A debutat editorial în 1993 cu volumul de versuri ”Mișcare browniană”, urmat de cărțile ”Personajul din poezie”, ”Poezia generației ’80”, studiu critic,  ”Erotocriticon”, eseu ludic, ”Comedia cumană și vodevilul peceneg”, eseu, ”Nenumitul”, poeme, ”Aia”, poeme, ”Autorul, personajul și eroinele”, eseu, ”Cronograful de la Bălțiburg”, poeme ș.a. A fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

img21008774

img21008774

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!