ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Interpreta Olga Ciolacu a scris texte de cântece și a participat la evenimente private

06:56 | 18.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 nov. /MOLDPRES/. Cunoscuta interpretă de muzică ușoară și populară Olga Ciolacu, Artistă a Poporului, în ultima perioadă, a scris câteva texte de cântece și a evoluat la evenimente private, relatează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Olga Ciolacu a menționat că tot în acest răstimp, a avut mai multe oferte în România, dar le-a refuzat, din cauza pandemiei. Astfel, a stat mai mult acasă și s-a ocupat de cele casnice. Cântăreața a afirmat că a citit mult, a ascultat muzică de calitate, a scris versuri, a privit filme și a meditat la cele lumești.

”Mi-am căutat de mine. Evenimentele la care am cântat nu mi-au adus o mare satisfacție, deoarece oamenii se aflau la distanță unul de altul, nu aplaudau și simțeam că sunt stingheriți. Am scris texte pentru cântece, dar în rest nu am avut o stare de creație. Nu am fost în stare de depresie, dar am simțit o pustietate în suflet și nu am forțat nota. Mi-e dor de scenă și de fețele spectatorilor. Meseria și vocația mă atrag din nou. Deocamdată stau cu internetul în față. Sunt bine informată și mă bucur când aflu noutăți mai optimiste”, a mai spus cunoscuta cântăreață.

Artista e întristată că, deși sunt permise unele spectacole, publicul, din cauza pandemiei, nu prea catadicsește să vină în sălile de concert. Totuși, ea speră că va sosi și timpul pentru relaxarea restricțiilor, când artiștii vor reveni din nou în scenă, iar spectatorii – în sălile de concert.

Olga Ciolacu, supranumită de către regretatul regizor Andrei Vartic regina cântecului popular din Basarabia, s-a născut la 10 octombrie 1949, în satul Lozova, raionul Strășeni. În 1971 a absolvit Institutul de Arte “Gavriil Musicescu”. Din 1973 până în august 1977 este angajată la Televiziunea din Chișinău în calitate de regizor, paralel continuă să cânte în Ansamblul de muzică populară “Tinerețea” de la Centrul Republican al Tineretului din Chișinău. În 1977 este solistă-vocalistă a Ansamblului de cântece și dansuri țigănești, condus de Boris Filipciuc, iar în 1980-1982 – solistă a Orchestrei de muzică populară “Fluieraș”, condusă de Serghei Lunchevici.

În 1982 este angajată în calitate de solistă-vocalistă în Orchestra Radioteleviziunii din Chișinău, în care activează timp de 22 de ani. În acest răstimp, Olga Ciolacu lansează și înregistrează în fondul muzical al Radio-Televiziunii peste 300 de cântece ale compozitorilor Constantin Rusnac, Eugen Doga, Tudor Chiriac, Mircea Oțel, Petru și Ion-Aldea Teodorovici, Yan Raiburg, Gheorghe Banariuc, Oleg Baraliuc pe versurile poeților Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Adrian Păunescu, Leonida Lari, Vasile Romanciuc, Ianoș Țurcanu ș.a. A colaborat alături de Nicolae Sulac cu Orchestra “Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros.

În iulie 1994 fondează primul Teatru de Varietăți din R. Moldova. Aici și-au început cariera artistică mai mulți discipoli ai Olgăi Ciolacu: Vitalie Dani, Anișoara Puică, Nelly Ciobanu, Irina și Anatol Bivol, Janet Erhan, Carolina Prepeliță ș.a. Olga Ciolacu a editat 12 casete audio, șapte DVD-uri și opt CD-uri cu muzică ușoară, populară și romanțe. În 1988 cântăreața Olga Ciolacu a fost distinsă cu titlul onorific ”Artistă Emerită din RSSM”, în 1993 – cu medalia ”Meritul Civic”, în 1999 – cu ordinul ”Gloria Muncii”,  în 2009 – cu titlul onorific ”Artistă a Poporului din R. Moldova” și în 2018 – cu ”Ordinul Republicii”.

img21008780

img21008780

img21008780

img21008780

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!