ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Bălţi s-a desfăşurat un forum de afaceri moldo-polon

09:38 | 18.11.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 18 nov. /MOLDPRES/. Parteneri și reprezentanți ai mediului de afaceri din R. Moldova și din Regiunea Wielkopolska din Polonia s-au reunit ieri, la un forum de afaceri online, desfășurat în cadrul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, care a fost transmis în timp real din orașele Bălți și Poznań, transmite MOLDPRES.

Programul evenimentului de afaceri a inclus un panel cu genericul „Oportunități de cooperare economică Polonia – Republica Moldova”, o rundă de dezbateri cu genericul „Cum să faci business în Moldova?” și o sesiune B2B, la care au participat parteneri din cele două țări.

„Oportunitățile de cooperare cu statele europene, precum este Polonia, reprezintă o altă direcție pe care o susținem în mod deosebit de fiecare dată când este vorba de implementarea bunelor practici aplicate în alte țări. Anume în cadrul acestor tipuri de evenimente pot fi consolidate parteneriatele între administrația publică locală din Moldova și cele din Europa. R. Moldova nu este doar Chișinău. Moldova are suburbii, raioane, unde putem să dezvoltăm proiecte de infrastructură de importanță națională și internațională. Micii și marii întreprinzători pot face acest lucru prin investiții și prin infrastructura de suport pentru afaceri, pentru a cărei dezvoltare noi depunem eforturi și o susținem”, a declarat Ana Mardare, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

La rândul său, Bartłomiej Zdaniuk, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, a menţionat importanţa reluării unui dialog firesc între țările noastre, după această perioadă a pandemiei, care încă nu s-a încheiat. „În această perioadă, multe contacte au fost dacă nu rupte, apoi, cel puțin, înghețate. Vrem să fim parteneri în mai multe domenii, vrem ca acest dialog, care s-a dezvoltat într-un mod atât de frumos anul acesta la nivel politic, să capete și o dimensiune în care vor fi prezente absolut toate instituțiile statelor, dar și oameni de afaceri. Sunt doi piloni foarte importanți ai succesului nostru: întreprinderile mici și autoritățile locale. Mă bucură foarte mult faptul că această cooperare între Regiunea de Dezvoltare Nord și Voievodatul Polonia Mare capătă astăzi încă o dimensiune foarte frumoasă”, a estimat ambasadorul.

Potrivit Mariei Prisacari, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, pe lângă implementarea proiectelor de dezvoltare regională, ADR Nord desfășoară multiple activități prin care se doreşte impulsionarea dezvoltării mediului de afaceri în nordul Republicii Moldova. „Încurajăm crearea parteneriatelor moldo-poloneze. Evenimentele economice organizate în comun cu partenerii externi pot contribui la stimularea dezvoltării socio-economice a regiunii noastre. Ne dorim noi conexiuni de cooperare pentru dezvoltare. Considerăm că obiectivul evenimentului de afaceri Doing Business in Moldova, pe care l-am organizat în format online, a fost îndeplinit. Ne exprimăm încrederea că relațiile de cooperare ce vor urma datorită consolidării parteneriatelor moldo-poloneze vor avea succes în continuare”, a rezumat şefa ADR Nord.

Evenimentul de afaceri online Doing Business in Moldova a fost organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord, sub egida Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Autoguvernarea Regiunii Wielkopolska din Polonia și Fondul de Dezvoltare al acestei regiuni. La rândul său, proiectul „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, finanțat de Guvernele Germaniei și Elveției și implementat de GIZ Moldova, a susținut partea evenimentului desfășurată în Moldova. Partenerii strategici ai evenimentului de afaceri au fost Agenția de Investiții, Camera de Comerț și Industrie a Moldovei și Centrul pentru Dezvoltare și Antreprenoriat R. Moldova-Polonia.

Foto: ADR Nord 

img21008785

img21008785

img21008785

img21008785

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!