ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Viorel Gherciu a participat la reuniunea miniștrilor Agriculturii din Europa de Sud-Est

15:50 | 18.11.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 18 nov. /MOLDPRES/. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a participat astăzi la cea de-a 15-a Reuniune a miniștrilor de profil din Europa de Sud-Est, desfăşurată la Tirana, Albania. Evenimentul a avut loc în legătură cu preluarea de către Albania a președinției Grupului de lucru permanent pentru dezvoltare rurală regională (SWG), transmite MOLDPRES.

Participanții au subliniat necesitatea consolidării și cooperării dintre țări, în scopul creării unor mecanisme administrative și financiare corespunzătoare pentru asigurarea dezvoltării zonelor rurale.

În context, miniștrii Agriculturii, au convenit asupra importanței Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene (PAC) în procesul de dezvoltare pentru țările UE, precum și pentru Albania. Reuniunea de la Tirana a fost un prilej pentru Viorel Gherciu să facă schimb de opinii cu miniștrii Agriculturii prezenți la eveniment. De asemenea, s-a discutat despre suportul UE pentru Republica Moldova privind aderarea la SWG.

„Guvernul Republicii Moldova și-a exprimat angajamentul de a împărtăși valorile europene pentru realizarea procesului de integrare europeană. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a întreprins acțiuni concrete pentru adoptarea treptată a legislației europene și pentru continuarea implementării Acordului de Asociere dintre Moldova și UE, care este o prioritate pentru noi. Reuniunea de astăzi este un instrument eficient de monitorizare a progreselor din țările din regiune, precum și a provocărilor din domeniile agriculturii și dezvoltării rurale în implementarea Acordului de Asociere și a angajamentelor față de Uniunea Europeană”, a declarat Gherciu.

Potrivit oficialului, MAIA a finalizat primul proiect al Strategiei Naționale pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru perioada 2022-2027, care încadrează obiectivele/prioritățile politicii agricole comune a Uniunii Europene. „Ne-am propus ca proiectul final al Strategiei să fie aprobat până la sfârșitul lunii decembrie 2021. În acest sens, suntem recunoscători Uniunii Europene că a susținut ministerul prin proiectul Twinning „Sprijin suplimentar pentru agricultură, dezvoltare rurală și securitate alimentară în Republica Moldova”, în procesul de elaborare a noii Strategii Naționale pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (2022-2027), document ce va fi aliniat la obiectivele și prioritățile PAC a UE”, a subliniat ministrul.

Statele participante la eveniment au reiterat determinarea de a consolida cooperarea regională în domeniile aferente agriculturii, în vederea extinderii comerțului regional și schimbului de mărfuri. De asemenea, a fost confirmat angajamentul de a implementa prevederile Declarației privind Agenda Verde pentru Balcanii de Vest, adoptată la Sofia în 2020 și ale Planului de acțiune, stipulat în Declarația de la Brdo, în octombrie 2021.

Foto: MAIA

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!