ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Centrul de Excelență în Viticultură din Chișinău va beneficia de asistenţă din partea UE pentru modernizare

17:18 | 18.11.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 18 nov. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană a acordat două milioane de euro pentru modernizarea și dotarea cu echipamente performante a Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău. Lucrările de renovare au fost lansate astăzi, pe parcelele experimentale ale instituției, unde a fost înființată o plantație de prun, vișin și cais, pe o suprafață de 0.5 hectare, transmite MOLDPRES.

Investițiile vor fi orientate spre construcția și utilarea unei stațiuni horticole didactico-experimentale, spre renovarea laboratorului organoleptic și a vinotecii, dotarea cu echipament IT. Totodată va fi utilat laboratorul didactic de microvinificație, precum și cel de procesare a produselor horticole. Astfel, peste 300 de studenți și 41 de cadre didactice din cadrul Centrului vor beneficia de condiții mai bune de studii.

„Sperăm că, odată cu realizarea construcției Stațiunii didactico experimentale, cu dotarea laboratoarelor, cu plantarea livezii didactice și a unei plantații viticole, instituția va avea posibilitate să implementeze cele mai moderne tehnologii de cultivare și procesare a produselor horticole, conform standardelor agriculturii ecologice. În așa fel, specialiștii instruiți aici vor fi mai bine pregătiți pentru a face față agriculturii competitive. Ne bucurăm că avem susținerea partenerilor europeni și că până în prezent, prin intermediul proiectului „Livada Moldovei” au fost valorificați peste 61 mln euro pentru implementarea a peste 280 de proiecte și crearea a circa 9 mii de locuri noi de muncă”, a declarat la eveniment, Sergiu Gherciu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).

La rândul său, conducerea instituției a menționat că, în primăvara anului 2022, este preconizată plantarea a două hectare de viță-de-vie de soiuri tehnice, cum ar fi: Fetească Regală, Viorica și Rară Neagră.

În cadrul proiectului „Livada Moldovei”, UE investește prin intermediul Băncii Europene de Investiţii, cu suportul Guvernului Republicii Moldova, aproximativ 12 milioane de euro pentru reabilitarea și dotarea a zece instituții educaționale și de cercetare. Anterior, prin intermediul aceluiași proiect au fost efectuate investiții la Universitatea Tehnică și la Universitatea Agrară de Stat, unde suma lucrărilor de renovare și modernizare a atins cifra de circa patru milioane de euro.

Foto: MAIA

img21008813

img21008813

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!