ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Unificată de Control s-a reunit la Bender

17:09 | 18.11.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 18 nov. /MOLDPRES/. După o pauză de câteva săptămâni, membrii Comisiei Unificate de Control au reușit să organizeze astăzi o nouă ședință ordinară, relatează MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

În cadrul reuniunii de lucru, părțile l-au confirmat în calitate de copreședinte al CUC din partea Federației Ruse pe Evgheniy Vereșceaga, care a mai ocupat această poziție între anii 2014-2017.

Și echipa de experți cu statut permanent a Delegației Republicii Moldova a fost fortificată prin includerea lui Iurii Podarilov, șef al Inspectoratului General al Poliției.

După soluționarea aspectelor organizatorice, delegațiile au audiat rapoartele săptămânale ale Comandamentului Militar Întrunit cu privire la situația în Zona de Securitate. În total au fost aprobate 7 asemenea rapoarte pentru perioadele precedente.

Delegația Republicii Moldova a transmis Comisiei o notă prin care a respins retorica falsă difuzată anterior în presă de exponenții Tiraspolului cu referire la echipele mobile ale Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

În urma unui control al situației reale, delegația Republicii Moldova afirmă cu certitudine că, echipele mobile ale Serviciului Vamal respectă cu strictețe regimul Zonei de Securitate și nu au operat nici o reținere de persoane sau de loturi de marfă în aria de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, inclusiv în localitățile Copanca și Cremenciug.

În același timp, delegația Chișinăului a readus în atenția Comisiei prezența abuzivă a postului „grăniceresc” pe direcția Cremenciug-Slobozia, fixat de mai multe ori în rapoartele de monitorizare ale Misiunii OSCE în Moldova.

În context, delegația Republicii Moldova a solicitat suportul reprezentanților Federației Ruse, Ucrainei și Misiunii OSCE în Comisie pentru a determina Tiraspolul să elimine acest post ilegal pentru a se restabili libertatea de circulație pe acest segment al Zonei de Securitate.

Tot la ședința de azi, Delegația Republicii Moldova a scos la iveală o altă mostră de manipulare crasă a opiniei publice de către Tiraspol, de această dată legată de zborurile autorizate deasupra Zonei de Securitate. Astfel, au fost aduse dovezi că Comandamentul Militar Întrunit a fost informat regulamentar cu câteva zile înainte despre efectuarea de către un grup de piloți amatori a unor zboruri de antrenament în raza localităților Vadul lui Vodă și Molovata cu aparate de zbor de mici dimensiuni care nu au nimic în comun cu structurile de forță. La fel, Comandamentul Militar Întrunit a fost anunțat regulamentar și despre tranzitarea teritoriului Republicii Moldova de către un helicopter, autorizată de organizațiile internaționale relevante și de MoldATSA.

Delegația Republicii Moldova consideră că denaturarea datelor și expunerea eronată a situației, practicată adesea de exponenții Tiraspolului, este în detrimentul obiectivului de consolidare a încrederii și generează tensionarea relațiilor în Comisia Unificată de Control.

img21008820

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!