ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Cântărețul român Benone Sinulescu s-a stins din viață

18:16 | 18.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 nov. /MOLDPRES/. Cunoscutul cântăreț român de muzică populară și ușoară Benone Sinulescu s-a stins astăzi din viață, la vârsta de 84 de ani, informează MOLDPRES.

Potrivit Agerpres, anunțul a fost făcut de telejurnalista Iuliana Tudor. "S-a stins Benone Sinulescu! O viață ca un cântec! Pentru mine, un Nemuritor! Drum lin, Maestre!", a scris Iuliana Tudor, pe Facebook.

Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu s-a născut la 24 mai 1937, în localitatea Siriu din județul Buzău. În 1956, la vârsta de 18 ani a înregistrat la radio piesele: "Străina mamei, străină", "La Lenuța sub cerdac" și "În munții Buzăului". Au urmat concerte în România și în străinătate, cele mai mari succese înregistrându-le cu Ansamblul "Ciocârlia". Împreună cu acesta a susținut turnee la Moscova, la Kiev, precum și la muntele Găina, în fața a peste 150.000 de persoane. Mai târziu, obține un angajament în Orchestra "Barbu Lăutaru" a Filarmonicii de Stat "George Enescu", perioadă în care le-a avut colege de scenă pe Maria Lătărețu, Maria Tănase, Ioana Radu, Lucreția Ciobanu, pe Ion Cristoreanu ș.a.

Ulterior, Benone a creat, împreună cu Irina Loghin, dialogul muzical în folclorul românesc. Dintre dialogurile lor muzicale au avut mare succes: "Azi e nor, mâine-i senin", "Cine bate seara la fereastra mea", "Dă-mi, mândruțo, gura ta", etc. "Nea Beni", așa cum i se mai spunea, a cântat și în fața unor președinți de stat, precum Hrușciov, Brejnev, Gheorghiu-Dej, Ceaușescu și alții. După 1989, începe o colaborare muzicală cu băieții de la "Ro-Mania", având mare succes în muzica etno cu piesele "Radu mamei" și "Crâșmăriță din Buzău", precum și cu editarea altor cântece precum: "Dulce-i vinul", "Lasă-mă să beau", "Hai să ciocnim, paharul plin". A mai colaborat cu trupa K1, Etno, Ho-ra, Double D. În 2002, artistul a scos pe piața muzicală albumul "Roata vieții". Pentru acest album, Benone a primit "Discul de Aur" pentru vânzări, devenind primul cântăreț de muzică populară al cărui videoclip a fost difuzat pe postul MTV.

Începând cu anul 1988, Benone Sinulescu a evoluat de mai multe ori la Chișinău. A colaborat cu Orchestra de muzică populară ”Lăutarii”, Orchestra Fraților Advahov, cu formația ”Milenium” ș.a. Cu ”Milenium” a înregistrat un CD. ” Este o mare pierdere. A fost un artist de excepție. Din păcate, în ultimul timp, ne părăsesc mari valori ale muzicii naționale românești”, a  constatat dirijorul și violonistul Vitalie Advahov.

În 1962 Benone Sinulescu a devenit laureat al Festivalului Mondial al Tinerilor și Studenților de la Helsinki (Finlanda). A fost distins în România cu Medalia Muncii (1963), Ordinul Muncii (1955) Ordinul "Meritul Cultural", clasa a IV-a (1966), Crucea națională Serviciul Credincios, clasa a III-a (2002), „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală” și cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului” (2004). De-a lungul carierei sale, a lansat 26 de albume muzicale.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!