ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației și Cercetării

18:05 | 18.11.2021 Categorie: Comunicate

Cooperarea dintre Ministerele de resort din Republica Moldova și Ucraina – pe agenda Grupului de lucru pentru Educație

Chişinău, 18 nov. /MOLDPRES/. Astăzi a avut loc cea de-a 4-a ședință a Grupului de lucru moldo-ucrainean în domeniul educației condusă de către Adriana Cazacu, secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, și Vera Rogova, viceministrul Educației și Științei al Ucrainei.

 Ordinea de zi a reuniunii a inclus următoarele subiecte:

– consolidarea cadrului juridic pentru cooperarea în domeniul educației și științei dintre Republica Moldova și Ucraina;

– promovarea drepturilor reprezentanților minorităților naționale din Ucraina și Republica Moldova de a studia în limba maternă.

 În acest context, părțile au discutat despre procesul de pregătire pentru semnare a Acordurilor interguvernamentale privind cooperarea în domeniul învățământului superior, precum și recunoașterea reciprocă a actelor de studii și titlurilor științifice. Totodată, s-a convenit asupra reactualizării Protocolului interministerial de cooperare în domeniul educației pentru anii 2022-2023, 2023-2024 și 2024-2025. La fel, a fost exprimat interesul reciproc în încheierea unui Acord bilateral în domeniul cercetării.

 Oficialii au avut un schimb de opinii cu privire la promovarea drepturilor reprezentanților minorităților naționale din Ucraina și Republica Moldova de a studia în limba maternă, menționând importanța dialogului continuu și consecvent pe aceste aspecte.

La finalul ședinței, secretarul de stat Adriana Cazacu a reiterat disponibilitatea părții moldovenești de a menține o cooperare constructivă axată pe necesitățile specifice ale cetățenilor ambelor state în domeniul educației și cercetării.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!