ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Putin consideră că tensiunile în raport cu Occidentul sunt benefice

11:44 | 19.11.2021 Categorie: Externe

Moscova, 19 nov. /MOLDPRES/. Președintele Rusiei Vladimir Putin a declarat la Colegiul Ministerului de Externe rus că “avertismentele Moscovei din ultimii ani la adresa ţărilor occidentale au avut efect şi au generat o anumită tensiune în rândul partenerilor, iar pentru a nu le veni ideea să provoace vreun conflict inutil pentru Rusia, această stare trebuie menţinută”, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Datorită fermității rușilor, ţările occidentale au început să ţină cont de preocupările şi avertismentele Rusiei, spre deosebire de perioada "extinderii NATO" spre Est, când opinia Moscovei era ignorată, a subliniat şeful statului rus.

Putin i-a cerut ministrului de externe Lavrov să caute să obţină din partea Occidentului "importante garanţii de securitate pentru Rusia pe termen lung pe flancul vestic".

"Este imperativ să încercăm ca Rusiei să-i fie oferite garanţii serioase pe termen lung pentru a ne asigura securitatea în acest domeniu", a insistat Putin, argumentând necesitatea unor astfel garanţii prin tensiunea politico-militară actuală: manevre NATO în apropierea graniţelor ruseşti, furnizarea de arme letale Ucrainei, ignorarea "liniilor roşii" stabilite de Kremlin.

Putin a susţinut că partenerii occidentali, "pentru a o spune mai discret, nu sunt foarte de încredere". "Ei renunţă cu uşurinţă la orice înțelegere prealabilă. Dar oricât de dificil ar fi, trebuie să lucrăm cu ei în aceste condiţii".

Atunci când relaţiile dintre Rusia şi Occident, inclusiv SUA, erau " aproape ca între ţări aliate", NATO a ignorat "complet" preocupările formulate de Moscova cu privire la extinderea Alianţei spre Est în 1999 şi 2004, a subliniat șeful statului rus. El a adăugat că aceste valuri de extindere a NATO au adus infrastructura militară a blocului nord-atlantic aproape de graniţele Rusiei.

O consecință a extinderii Alianţei a fost faptul că "în România şi Polonia au fost amplasate deja elemente strategice ale sistemului de apărare antirachetă, care pot fi transformate 'în câteva minute' în sisteme ofensive", a declarat Vladimir Putin.

Președintele Rusiei a acuzat NATO că pariază "insistent" pe "confruntare" prin apropierea infrastructurii sale de graniţele Rusiei, anulând practic "toate mecanismele de dialog".

Foto: rbc.ru

img21008850

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!