ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul ucrainean de interne cere fonduri pentru construirea unui gard la graniţa cu Rusia şi Belarus

12:23 | 19.11.2021 Categorie: Externe

Kiev, 19 nov. /MOLDPRES/. Ucraina trebuie să prevadă în bugetul pe anul viitor fonduri pentru construirea unui gard la graniţa cu Rusia şi Belarus - două segmente critice ale frontierei de stat - pentru a preveni un posibil aflux de migranţi ilegali, a declarat vineri în parlament ministrul ucrainean de interne Denis Monastîrski, citat de Reuters şi Rbc.ua, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Kievul a planificat desfăşurarea de noi exerciţii militare în următoarele două săptămâni pentru a se pregăti în cazul în care migranţii ar încerca să treacă ilegal graniţa, a afirmat Monastîrski.

Ucraina se teme că ar putea deveni un nou punct fierbinte în criza migranţilor de la graniţele Belarusului cu Uniunea Europeană, acuzând Rusia de instrumentarea acestei situaţii.

Criza migranţilor la frontiera dintre Belarus şi Polonia a fost creată artificial de serviciile secrete ruse, a afirmat ministrul ucrainean, adăugând că, în opinia sa, aceasta este doar prima etapă a acestei "operaţiuni speciale" a Federaţiei Ruse.

Kremlinul poate folosi această situaţie pentru a provoca daune maxime reputaţiei Uniunii Europene şi Ucrainei, a declarat Monastîrski, vorbind în Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean), potrivit Gordon.ua.

"Noi nu excludem posibilitatea ca Rusia să decidă să transfere deliberat un număr mare de migranţi ilegali prin Belarus în teritoriul nostru", a afirmat ministrul ucrainean, apreciind că evoluţia crizei migranţilor depinde de reacţia comunităţii internaţionale, în primul rând a ţărilor UE şi NATO.

"Sarcina noastră cheie este să reţinem şi să oprim un posibil aflux masiv de migranţi ilegali", a afirmat ministrul ucrainean de interne.

Ucraina se pregăteşte pentru un astfel de scenariu, iar la ora actuală situaţia de la graniţa ucraineano-belarusă este controlată şi stabilă, a indicat el.

Frontiera Ucrainei cu Rusia se întinde pe 1.505 de km, din care 409 km în dreptul regiunii Donbas, iar cea cu Belarus 1084 km.

În acest context, ministrul ucrainean a subliniat că la frontiera cu Rusia şi Belarus este necesară săparea unui şanţ de 4 metri lăţime şi 2 metri adâncime "pentru a complica trecerea unităţilor mecanizate ale armatei inamice''. 

Foto: greekreporter.com

img21008852

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!