ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Secretarul general al NATO denunţă ''atitudinea cinică'' a Moscovei în criza migranţilor din Belarus

12:31 | 19.11.2021 Categorie: Externe

Berlin, 19 nov. /MOLDPRES/. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat vineri la Berlin ceea ce el a numit "atitudinea cinică" a Rusiei în privinţa presiunii migraţioniste la frontierele Poloniei şi ale altor state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, transmite EFE, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Stoltenberg a subliniat că situaţia de la frontiera cu Belarus, pe care a calificat-o drept "gravă", este dovada "tacticilor hibride" aplicate de Moscova şi a apreciat că atitudinea de sprijin faţă de Polonia şi de republicile baltice care suferă de pe urma acestei presiuni migraţioniste reprezintă "un mesaj clar că suntem dispuşi să ne apărăm toţi aliaţii".

Secretarul general al NATO a luat cuvântul în deschiderea unui forum care se desfăşoară la Berlin pe tema relaţiilor transatlantice şi s-a referit între altele la situaţia creată la frontierele Poloniei, Letoniei şi Lituaniei cu Belarus, unde mii de migranţi proveniţi în principal din Irak, Siria şi Afganistan încearcă să intre pe teritoriul Uniunii Europene.

"Cel mai important este să fie soluţionată situaţia la frontieră" şi ''există consultări constante'' cu ţările din care provin migranţi, cum ar fi Irakul, a spus Stoltenberg, care a adăugat că, în pofida gravităţii situaţiei, apar semnele unei anumite relaxări, cum ar fi stoparea curselor aeriene care transportau persoane din Orientul Mijlociu către Minsk.

Stoltenberg s-a referit şi la faptul că unii migranţi revin în ţările lor de origine, însă a avertizat că situaţia migranţilor ilegali de la frontierele Belarus necesită "o soluţie politică". Rusia - a explicat secretarul general al NATO - încearcă "să influenţeze afacerile interne" ale altor ţări şi, în acest context, a menţionat creşterea capacităţilor militare ruse, îndeosebi în sfera noilor tehnologii.

În fine, Stoltenberg a dat asigurări că provocarea pe care o reprezintă atitudinea autorităţilor ruse atrage după sine o concluzie clară: "cea mai bună metodă (de a o contracara) este unitatea între Statele Unite şi Europa în interiorul NATO".

Pe de altă parte, referindu-se la Ucraina, şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a declarat vineri, într-un interviu pentru cotidianul francez Le Monde, că există "o îndoială serioasă" cu privire la intenţiile Moscovei faţă de această ţară, în contextul în care prezenţa militară rusă se intensifică la frontierele estice ale Ucrainei şi procesul de pace privind conflictul ucrainean se află într-un punct mort.

"Menţinerea de forţe ofensive foarte semnificative ne ridică întrebări. Este o îndoială serioasă", a apreciat Le Drian, potrivit AFP.

Ministrul de externe francez a reiterat că "orice atingere la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei va avea în mod necesar consecinţe grave şi masive". 

Foto: dw.com

img21008854

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!