ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Bruxellesul a făcut un pas important în demersul sancționării Ungariei și Poloniei

12:13 | 20.11.2021 Categorie: Externe

Bruxelles, 20 nov. /MOLDPRES/. Comisia Europeană face un prim pas important în demersul sancționării Ungariei și Poloniei și le avertizează că încalcă normele democratice care stau la baza comunității europene, relatează MOLDPRES cu referire la G4Media.

Comisia Europeană a trimis, vineri, 19 noiembrie, scrisori Ungariei și Poloniei, într-un prim pas informal ce vizează declanșarea unui mecanism care nu a mai fost utilizat până în prezent. Mai precis, procedura poate conduce la reducerea fondurilor europene pentru cele două țări, atâta timp cât acestea continuă să încalce normele democratice.

Comisia Europeană adresează întrebări cu privire la independența justiției și la respectarea legislației UE în Polonia, precum și la probleme legate de achizițiile publice, riscul de conflict de interese și corupție în Ungaria.

Oficiali ai Comisiei Europene au confirmat că au fost trimise scrisori/notificări prin care celor două țări li se solicita informații „relevante” privind mecanismul statului de drept. „Răspunsurile vor fi cântărite în evaluarea Comisiei, privind decizia de a continua procesul de sancționare”, au explicat reprezentanții Comisiei.

Ungaria și Polonia au la dispoziție două luni pentru a emite răspunsul.

Polonia stagnează într-un conflict tensionat cu privire la reformele contestate ale sistemului judiciar pe care instanțele europene le-au considerat ilegale.

img21008890

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!