ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Polonia consideră că criza migranţilor este cea mai mare tentativă de destabilizare a Europei de după Războiul Rece

17:08 | 21.11.2021 Categorie: Externe

Varşovia, 21 nov. /MOLDPRES/. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a afirmat că actuala criză a migranţilor de la graniţa dintre Polonia şi Belarus reprezintă „cea mai mare tentativă de destabilizare a Europei” de după Războiul Rece. Şeful executivului polonez l-a acuzat pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko că a „lansat un război hibrid împotriva UE”, iar migranţii - care continuă să fie aduşi de Belarus la graniţa dintre cele două ţări - sunt folosiţi pe post de „arme” ale acestui tip de conflict, relatează MOLDPRES cu referire la G4Media.

Morawiecki a subliniat că, «la graniţa de est a Poloniei, ne confruntăm cu un nou tip de război, un război în care migranţii sunt noile arme şi în care dezinformarea este o armă. Este un război hibrid».

Șeful executivului a adăugat că va lua în calcul închiderea totală a frontierei Poloniei cu Belarus.

Varșovia a acuzat duminică Belarusul că aduce, în continuare, migranţi la graniţa dintre cele două ţări, în ciuda faptul că autorităţile de la Minsk au eliberat principala tabără în care mii de oameni stăteau în frig, în condiții precare. Acuzaţii similare au fost lansate vineri, 19 noiembrie.

Sâmbătă, un grup de aproximativ 100 de persoane foarte agresive, aduse la graniţă de către autorităţile belaruse, au încercat să intre cu forţa în Polonia.

În această zi au fost 208 tentative de forţare a frontierei de către migranţi. Miercuri au fost înregistrate 501 tentative similare. Până acum, 10 migranţi au murit de frig în taberele improvizate din zonă.

Premierul polonez are prevăzută pentru duminică, 21 noiembrie, o întâlnire cu omologii săi din statele baltice - dintre care două, Lituania şi Letonia, au la rândul lor o graniţă comună cu Belarus - pentru a discuta despre această criză, pe care o va aborda şi în turneul său de săptămâna viitoare în mai multe capitale europene.

Deja timp de câteva luni mii de migranţi încearcă să ajungă în Uniunea Europeană dinspre Belarus. Situaţia a degenerat în ultimele săptămâni şi mai multe mii de persoane au rămas blocate la frontiera polonezo-belarusă, provocând tensiuni importante între Minsk, susţinut de Moscova, şi Bruxelles.

UE acuză regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko de faptul că a orchestrat acest aflux de migranţi - majoritatea provenind din Orientul Mijlociu (Irak, Siria, Afganistan) - eliberându-le vize şi promisiunea că vor ajunge în ţările vestice ale UE, o răzbunare provocată de ultimele sancţiuni occidentale luate împotriva Minskului.

Foto: replicamedia.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!