ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Bulgariei, conform sondajelor la ieșirea de la vot, a fost reales în funcție

12:15 | 22.11.2021 Categorie: Externe

Sofia, 22 nov. /MOLDPRES/. Cu aproape două treimi din voturi, preşedintele în exerciţiu Rumen Radev a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Bulgaria desfăşurat duminică, indică primele sondaje la ieşirea de la vot,  relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Cu un mesaj ferm de combatere a corupţiei, Rumen Radev (58 de ani), susţinut de socialişti şi de câteva partide anti-sistem, a obţinut 64-66% din sufragii. În același timp, contracandidatul său Anastas Gherdjikov (58 de ani), sprijinit de partidul de centru-dreapta GERB al fostului premier Boiko Borisov, a luat 32-33% din voturi, potrivit sondajelor realizate de Alpha Research şi Gallup International.

Totuși, prezenţa la vot a înregistrat un nivel minim record pentru acest scrutin.

Președintele bulgar are un rol eminamente ceremonial, dar oferă o platformă solidă pentru a influenţa opinia publică.

Radev a câştigat popularitate pentru sprijinul său deschis faţă de protestele anticorupţie ample contra lui Boiko Borisov în 2020.

Foto: agora.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!