ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova participă la Săptămâna de conștientizare a rezistenței la antibiotice

11:50 | 22.11.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 22 nov. /MOLDPRES/. ”Distribuiți informații, opriți rezistența” este genericul Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antibiotice, desfăşurată în acest an în perioada 18-24 noiembrie, la care participă şi Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) din Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Scopul evenimentului constă în sporirea gradului de conștientizare a populației privind creșterea rezistenței la antibiotice la nivel mondial și național.

„Această problemă gravă, semnalată de mai mult timp în tratarea oamenilor, a devenit specifică și tratării animalelor, dat fiind faptul că în mare parte sunt utilizate aceleași substanțe active antimicrobiene (antibiotice, antivirale, antifungice și antiparazitare) și în medicina veterinară. Peste tot în lume, bacteriile, virușii, ciupercile și paraziții se schimbă și încep să nu răspundă la medicamentele folosite pentru a trata infecțiile pe care le provoacă. Această rezistență antimicrobiană apare în mod natural, de obicei prin modificări genetice. Cu toate acestea, utilizarea excesivă și abuzul de antimicrobiene au accelerat dezvoltarea rezistenței antimicrobiene, la fel ca și prevenirea și controlul inadecvat al infecțiilor. Acest lucru face infecțiile mai greu de tratat, ceea ce crește riscul de răspândire a bolii și de deces”, explică ANSA.

Conform sursei citate, pe lângă impactul asupra sănătății publice, antibioticorezistenţa mai are și repercusiuni economice prin costurile generate de tratamente îndelungate, mortalități crescute, scăderea productivității animalelor, respectiv - produse finite mai scumpe și puțin competitive pe piață.

În contextul Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței antimicrobiene, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu mai multe mesaje către consumatori, solicitând „să procure produse alimentare doar din locurile autorizate sanitar-veterinar, care au un nivel satisfăcător de supraveghere de stat a produselor comercializate”.

De asemenea, medicii veterinari trebuie să se informeze şi să cunoască medicamentele antimicrobiene înregistrate în Registrul de stat al medicamentelor de uz veterinar, modul în care acestea se utilizează şi riscurile pentru produsele alimentare care apar urmare a utilizării necontrolate a acestora; să stabilească tratamente cu antimicrobiene doar atunci când este absolut necesar; să notifice proprietarul animalului/animalelor cu privire la perioada de aşteptare pentru lapte/carne/organe/ouă/miere etc.

La rândul lor, proprietarii de animale sunt  responsabili pentru furnizarea de produse sigure şi sănătoase consumatorilor, având grijă de sănătatea şi bunăstarea animalelor.

„Un animal sănătos are o imunitate adecvată și nu necesită tratamente cu antimicrobiene în procesul de creștere, iar costurile vor fi reduse considerabil”, a rezumat ANSA.

Foto: ANSA

img21008919

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!