ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul de Interne va semna un acord cu FBI

14:42 | 22.11.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 22 nov. /MOLDPRES/. Ministerul Afacerilor Interne va semna un acord cu Biroul Federal de Investigații (FBI). Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul de Interne, Ana Revenco, la un briefing în care a prezentat rezultatele obținute în urma vizitei de lucru a delegației MAI în Statele Unite ale Americii, în perioada 15-19 noiembrie, comunică MOLDPRES.

Șeful de la MAI a precizat că vizita a avut loc în contextul parteneriatului strategic moldo-american. “Asistența care ne este oferită de colegii din SUA are o contribuție semnificativă la capacitarea organelor de aplicare a legii din Republica Moldova. Vizita a fost generată și de nevoile noi de colaborare dintre Republica Moldova și SUA, în contextul noilor provocări la adresa securității internaționale și regionale – aici vorbim despre pandemie și criza migrațională, precum și despre ritmul cu care se dezvoltă criminalitatea cibernetică și cea transfrontalieră”, a spus Revenco.

Ea a menționat că în cursul vizitei a avut loc întâlnirea la Biroul Federal de Investigații (FBI), în urma căreia FBI și MAI s-au angajat să încheie un acord oficial de schimb de date biometrice în cadrul programului FBI „Schimb global de date biometrice și alte date de identitate”. Odată formalizat, acordul respectiv va oferi posibilitatea de a căuta în baza de date a FBI de aproape 80 de milioane de înregistrări și de a primi înapoi un raport al oricăror rezultate asupra teroriștilor și a criminalilor transnaționali cunoscuți sau suspectați. Acest document va ajuta investigațiile, va îmbunătăți eficacitatea aplicării legii și va promova siguranța publică. Din anul 2002, în cadrul acestui program participă peste 50 de țări, care au acces la circa 450 000 date biometrice.

În cadrul briefingului, ministrul a relatat și despre întâlnirea delegației cu Dereck J. Hogan, Adjunctul Asistentului Secretarului de Stat al SUA, ex-ambasador la Chișinău. Ratificarea de către Moldova a Convenției de la Istanbul a fost apreciată de oficialul american ca un pas important în prevenirea și combaterea violenței față de femei și celei în familie. “Hogan a felicitat Republica Moldova pentru cursul democratic și pro-european pe care l-a ales, dar și pentru eforturile statului de a dezvolta acest parcurs într-o manieră proactivă și în beneficiul cetățeanului”, a conchis Revenco.

Foto: MAI

img21008932

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!