ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Mihai Țăruș a realizat peste 60 de lucrări și un album de autoportrete

19:10 | 22.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 nov. /MOLDPRES/. Artistul plastic Mihai Țăruș, Maestru în Artă, laureat al mai multor premii naționale și internaționale, a realizat în ultima perioadă peste 60 de lucrări de pictură, pastel, sculptură și obiect și un album de autoportrete, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Mihai Țăruș a menționat că, de obicei, în fiecare an realizează câte circa 40-50 de lucrări. ”Anul curent a fost mai productiv pentru mine. Din cele 60 de lucrări, șase sunt de dimensiuni mari – de doi metri pătrați pe 1 metru 40 de centimetri. Cu aceste lucrări de la urmă am participat la Bienala Internațională de Pictură, la expozițiile ”Saloanele Moldovei” și ”Salonul de toamnă”. ”În conformitate”, ”Semn desfășurat”, ”Insolație”, ”Dezlegare”, ”Spirala desfășurată” sunt doar unele dintre titlurile acestor lucrări”, a precizat cunoscutul pictor.

Totodată, la începutul lunii august, Mihai Țăruș a inaugurat o expoziție de pictură la sediul Președinției R. Moldova. Ea cuprinde 36 de lucrări. În același timp, artistul a pregătit pentru tipar un album intitulat ”Autoportret- jurnal”. ”Albumul cuprinde peste 180 de pagini și include mai multe de 200 de lucrări:  autoportrete pe care le-am realizat din 1975 până în prezent. Acestea unt portrete realizate în diverse tehnici: pictură, creion, pastel, bronz, ghips și metal”, a mai spus artistul plastic.

În prezent, pictorul se pregătește pentru vernisajul unei expoziții de autoportrete, care va avea loc concomitent cu lansarea albumului ”Autoportret-jurnal” în curs de apariție. În același timp, el a finalizat lucrul asupra unui album de pictură. Tot în ultimul timp, a editat o carte de pictură și versuri a regretatului său frate Arcadie Țăruș.

Mihai Țăruș s-a născut la 10 decembrie 1948 în comuna Sinești, raionul Ungheni. În 1964 a absolvit Școala de Arte Plastice pentru Copii ”A. Șciusev”, în 1968 – Colegiul de Arte Plastice ”A. Plămădeală” din Chișinău și în 1975 – Academia de Arte Plastice din Sankt-Petersburg, Rusia. În 1969, împreună cu pictorul Mihai Grecu, susține o serie de dialoguri intelectuale, care au avut repercusiuni benefice în creația tânărului plastician, iar în 1971 stabilește relații cu Vladimir Vasilievici Sterligov, un discipol al lui Kazimir Malevici și promotorul unui nou sistem plastic potir-cupola. În atelierul acestuia a beneficiat de o inițiere în pictura impresionistă, în teoria culorii și în sistemul potiro-cupolic.

Prima expoziție personală a vernisat-o în 1981, la Casa Savanților din Sankt Petersburg. Au urmat numeroase expoziții atât în țară, cât și peste hotare. A expus împreună cu distinși pictori ruși la Galeria „Tretiakov”, în memoria lui K. Malevici. Și-a prezentat lucrările în cadrul Grupului de pictori Sterligov din Rusia la New York. De asemenea, i-au găzduit opera galerii din Finlanda, Belgia, Italia și Franța. Critica de artă îl califică drept un plastician nonconformist. Cornel Radu Constantinescu, spre exemplu, consideră că Mihai Țăruș adâncește „spiritul avangardei ruse, care s-a vădit atât de fertilă pe plan european”.

În 1999 Mihai Țăruș a fost distins cu titlul onorific ”Maestru în Artă”, în 2007 – cu medalia de argint a Academiei de Pictură a Rusiei, iar în 2009, 2010 și 2013 - cu medalia de aur la Salonul de artă de la Cannes, Franța. În 2013 a cucerit medalia de aur a Uniunii Artiștilor Plastici din Rusia. Are lucrări în colecții publice și private din țară și de peste hotare, inclusiv la Galeria Tretiakov din Moscova.

img21008940

img21008940

img21008940

img21008940

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!