ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare

07:34 | 23.11.2021 Categorie: Comunicate

Experții din sfera drepturilor omului au revenit la dialog după o pauză de 18 luni

Chişinău, 23 nov. /MOLDPRES/. Grupurile de lucru pentru drepturile omului la nivel de experți între Chișinău și Tiraspol s-au întrunit luni, 22 noiembrie,  după o pauză de un an și jumătate (ultima ședință a avut loc în data de 22 mai 2020). Partea moldovenească a fost reprezentată de experți din cadrul Ministerului Justiției, Oficiului Avocatului Poporului și Biroului politici de reintegrare.

Agenda propusă de Chișinău a cuprins subiecte de actualitate din domeniul drepturilor omului, în special a fost reiterată necesitatea identificării și punerii în aplicare a unui mecanism eficient de monitorizare și de intervenție, cu implicarea societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului și a organizațiilor internaționale relevante, întru examinarea cazurilor individuale de încălcare a drepturilor omului, oferirea sprijinului necesar, difuzarea materialelor informative utile, realizarea inițiativelor de consolidare a încrederii sub egida programelor de asistență implementate pe teritoriul Republicii Moldova ș.a.

În cadrul ședinței s-au readus în vizor un șir de cazuri individuale de rezonanță (Glijin A., Horjan O., minorii Paterău E. și M.), fiind reiterată necesitatea intensificării eforturilor în vederea contribuirii la protecția/ restabilirea drepturilor și libertăților fundamentale în corespundere cu standardele universal garantate și recunoscute.

La fel, partea moldovenească a accentuat indispensabilitatea asigurării condițiilor adecvate de funcționare a penitenciarelor nr.8 și nr.12 din or. Bender, cu eliminarea dificultăților existente, asigurarea permanentă a liberei circulații la/ de la locul de muncă al colaboratorilor, aprovizionarea nestingherită cu bunuri de strictă necesitate (produse alimentare, medicamente, carburanți etc), asigurarea neîncetată cu resurse energetice și de comunicații, excluderea impedimentelor în procesul de escortare a deținuților ș.a.

Pe linia de activitate a Oficiului Avocatului Poporului a fost reiterată propunerea asigurării accesului reprezentanților instituției Ombudsmanului în locurile privative de libertate, centrele sociale/ medicale/ educaționale din regiunea transnistreană.

La rândul său, experții de la Tiraspol au readus pe agendă problema transportului auto din abordarea pretinsei încălcări a dreptului la libera circulație pentru unele categorii de autovehicule în contextul interdicției aplicate la trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene, partea moldovenească evidențiind că întotdeauna întreprinde măsuri de sprijin pentru cetățenii de pe întreg teritoriul țării, cu asigurarea conformității la angajamentele internaționale/ bilaterale în vigoare, iar de exemplu în sfera ocrotirii sănătății aceste măsuri de asistență sunt multiple și permanente pentru locuitorii din stânga Nistrului și mun. Bender (polițe de asigurare medicală obligatorie, oferirea medicamentelor compensate, generarea certificatelor unice de vaccinare anti-COVID-19 pe întreg teritoriul țării ș.a.).

Cu referire la tematica dosarelor penale și a cazului lui Samonii A., reabordate de către Tiraspol, Chișinăul a punctat repetat necesitatea depolitizării aspectelor ce țin de materia procesual-penală și evitării ingerințelor în orice formă în activitatea organelor de înfăptuire a justiției deoarece aceasta nu poate face obiect al negocierilor și poate implica formele de răspundere juridică corespunzătoare.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!