ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Andrei Spînu: Guvernul este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor

10:30 | 23.11.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 23 nov. /MOLDPRES/. Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, a anunţat astăzi că, pe 22 noiembrie, la solicitarea Gazprom, a avut loc ședința Consiliului de Observatori al Moldovagaz, iar singurul subiect al discuției a fost datoria curentă acumulată de către Moldovagaz pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie, transmite MOLDPRES.

„Aceste sume urmau să fie achitate până la data de 20 noiembrie. Această formulă de achitare pentru gaze este parte a contractului de bază între Moldovagaz și Gazprom și nu este o condiționalitate nouă”, scrie Spînu.

Potrivit vicepremierului, după ședința Consiliului de Observatori, Moldovagaz a primit notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore. „Pentru moment, această datorie constituie 74 278 446,91 de dolari. Datoria s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența. Până la acest moment, Moldovagaz nu a găsit o soluție comercială pentru a stinge această datorie curentă. După aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, Moldovagaz este obligată să achite integral consumul de gaz pentru Gazprom”, a precizat oficialul.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a recepționat astăzi demersul Moldovagaz referitor la situația creată. Guvernul este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor pentru cetățenii țării noastre, a rezumat Andrei Spînu. 

Foto simbol 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!